Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grön gaffel för bättre miljö

Vad har Järnvägskrogen, Bistro Silvanum, Gourmet Blå och Max gemensamt?

Jo, de ingår i Naturskyddsföreningens kampanj ”Gröna gaffeln”. Utvalda för att de är bra på att lyfta fram vegetariska alternativ på sina menyer.

Annons

Varför är då det så bra?

Jo, för att om vi äter vegetarisk lunch en gång i veckan påverkar vi klimatet lite mindre.

Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker en dag i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från 233 000 bilar under ett helt år, har Naturskyddsföreningen räknat ut.

Det gäller såklart även om vi äter vår vegetariska mat någon annanstans än på ovan nämnda restauranger.

Sveriges Konsumenter vill förbjuda fakturaavgifter och det är jag med på helt och hållet.

Ni har säkert råkat ut för dessa dolda avgifter både här och där. Telia införde dem för några månader sedan, med den extremt korkade motiveringen att ”alla andra gjorde så”. Syftet är såklart att tjäna pengar, vad annars. Samt att tvinga oss betala räkningarna via autogiro eller e-faktura så att företagen kan göra sig av med all administrativ personal. Och spara pengar där med.

Mitt eget sätt att känna att jag ”sparar pengar” är att traska ut i svampskogen. När man skruvar på locket på en stor burk torkade trattkantareller är det som att försluta ett bankfack fyllt med guld. En förmodad årsförbrukning är redan inhämtad. Hinns det med ytterligare svampturer blir det en ren bonus.

Saluhall i Centralpalatset. Som jag har längtat. Känns som julafton, och julen varar som bekant än till påska. Då hoppas man kunna slå upp portarna. I’ll be there.

I dag är det kanelbullens dag. Mjölkfrämjandet hoppas såklart att vi sköljer ner kardemummasmulorna med ett glas stärkande mjölk.

Mer läsning

Annons