Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Gävles hetaste sommarstuga

/

Nu har fritidshusletarsäsongen dragit i gång på allvar och i år finns det extra många objekt ute i länet. Små fritidshus med strandtomt och brygga är vad flest vill ha.

Annons

Just nu finns 213 fritidshus ute till försäljning i Gävleborg. Det är 8 procent fler än förra året vid samma tid. I Gävle kommun finns det 28 objekt att kika på.

Det populäraste – som allra flest klickat sig vidare inpå på sökmotorn hemnet – är en .

– Det är helt klart det sjönära läget som lockar. Läget är den absolut viktigaste faktorn. Anledningen att huset är så billigt är att det är en arrendetomt, säger mäklaren Sofie Harrysson på Mäklarcentrum i Gävle som har hand om objektet.

De övriga exemplen i vårt bildspel ovan:

Snittpriset för ett semesterhus i Gävle är 1,3 miljoner kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik. Vill man ha ett billigt semesterboende lönar det sig att leta utanför Gävle kommun.

Sandviken är också dyrare men i länet som helhet ligger snittet strax över 850 000 kronor. Allra billigast är fritidshusen i Ockelbo.

Det senaste året har priserna sjunkit, i Gävle med 9 procent det senaste året och i Gävleborg med 2 procent. I landet som helhet är läget det motsatta. Genomsnittspriset har gått upp med 2 procent – vilket ändå är mycket mindre än stigningen för villor och bostadsrätter.

Sofie Harrysson tror att det är en del av en större trend där intresset för fritidshus kommer att sjunka.

– Unga vill i dag ut och resa i stället för att köpa en sommarstuga. Ett litet och billigt ställe kan därför vara mer intressant än ett dyrt, det kan man ha och resa ändå.

De två näst populäraste fritidshusen på bostadsannonssidan Hemnet ligger även de under snittpriset. De har också strandtomt och egen brygga.

Påsken brukar innebära ett startskott för fritidshusletandet. I år verkar säsongen ha börjat tidigare, troligen på grund av den tidiga våren.

– Utbudet är väldigt säsongsrelaterat. Det är alltid lågt i början av januari och som högst i maj-juni. Det beror på vädret – när det är fint väder vill många sälja. Det behöver absolut inte vara bäst att sälja då men utbudet blir alltid som störst, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Gävle med omnejd intresserar många eftersom det är nära till befolkningstäta Stockholm och Uppsala och samtidigt mycket billigare.

– Det är ganska vanligt att stockholmare köper en villa i ett avbefolkningsområde här omkring och har det som fritidshus. Här kan de få en stor villa mycket billigare än ett litet sommarhus i Stockholmstrakten, säger Sofie Harrysson.

I hela Sverige har antalet fritidshus till försäljning minskat något det senaste året. Samtidigt har antalet spekulanter ökat med 15 procent, enligt statistik från Hemnet.

Men långt ifrån alla som surfar på bostadsannonser är ute efter att köpa något. Hemnets egna undersökningar visar att 30-40 procent besöker sajten för att drömma sig bort.

Mer läsning

Annons