Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare att välja energisnåla varor

Annons

Samtidigt som vi ska byta bort våra glödlampor mot lågenergilampor och köpa tvättmaskiner som är så energisnåla att de knappt sköljer tvätten ren fyller vi vardagsrumsväggarna med plasmaskärmar som drar hundratals watt mer än vad de gamla tjockisarna gör.

Och den som vill göra ett smart val och välja en tv som drar lite ström får leta ordentligt i instruktionsboken för att hitta uppgifter om förbrukning.

Nu blir det som väl är ändring på detta. EU inför en maxgräns för hur mycket en tv av en viss storlek får dra. Till exempel att en 32-tumsskärm utan HD får dra max 142 watt. Samtidigt ska tv-skärmar få samma märkning som vitvarorna har, det vill säga en bokstav A-G som visar hur energisnål den är.

Detta system ska även förbättras en smula. I dag kan en väldigt energisnål produkt få märkningen A++, men jag tror att få begriper vad plusen faktiskt betyder. Märkningen blir nu i stället A-20% och så vidare. Alltså 20% bättre än A.

Förändringarna införs successivt fram till 2012. Självklart får man fortsätta att använda sina gamla apparater, men det blir snart förbjudet att sälja vitvaror och skärmar utan den nya märkningen.

Hur mycket ska man behöva känna till om bilar för att inte bli lurad när man köper begagnat? Den frågan ställs på sin spets i fallet vi tar upp i dag. Det finns flera utslag i allmänna reklamationsnämnden, ARN, som är någorlunda jämförbara där kunden har fått rätt. Praxis tycks vara att bilen vid försäljningstillfället ska klara ett besök hos Bilprovningen. Det gör inte Sivar Erihns Volvo. Den tar sig inte ens dit.

Mer läsning

Annons