Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyttig dinkelsemla blev sågad

/
  • Foto: Stefan Estassy
  • Grodor, chokladsemlor, vaniljsemlor, wienersemlor, fruktsemlor... Just när du trodde att alla tänkbara sorters semlor redan provats dök den upp. Dinkelsemlan. Tung, nyttig. Och om man ska vara ärlig lite tråkig. - Den får inte godkänt av barnen, skrattar upphovskvinnan Carola Arnaryd på Hedvigs trädgård. Hon tar sågningen med ro. Hon försörjer sig på att sälja blommor, inte på att baka semlor.

KONSUMENT GI är trendigt. Dinkel ännu trendigare. Att äta en dinkelsemla på fettisdagen bör med enkel matematik vara ultratrendigt. Men lite trist.

Annons
Hedvigs trädgård i Gävle har väldigt många växter. Men också ett kafé.
Där såldes i går dinkelsemlor. Naturligtvis åkte GD dit för att ge denna ursäkt till nyttighet en chans.
- De fick inte godkänt av barnen. "Det är som att äta smörgås", sa de, skrattar Carola Arnaryd som bakat semlorna.
Och vad ska man säga? Vi håller delvis med barnen.
Bullen är riktigt tung.
- En deciliter fullkornsdinkel, resten finsiktat, ler Carola Arnaryd.
Visst. Det är gott. Mandelmassa och grädde är goda ingredienser. Och att bullen är lite stabbigare än vad man är van vid är väl inte hela världen.
Men på samma sätt som trendanalytikerna nu spår light-produkternas död känner både fotograf-Estassy och jag att det känns tveksamt med dinkel-semlor.
Vi kommer överens om att godsaker har sin tid, nyttigheter har sin. Det är kul att ha provat en dinkelsemla. Men äter man två eller max tre semlor om året får de gärna vara bakade på hederligt, rejält kolhydratstint vetemjöl.
Hedvigs-Carola ska dock ha all heder för att hon försökte.

Mer läsning

Annons