Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ROT-rusten en bluff

/
  • Möjligheten att anlita hantverkare och bara behöva betala halva arbetskostnaden har gjort ROT-avdraget till en succé. Men oseriösa firmor har hittat ett sätt att lura systemet genom att påstå sig ha utfört tjänster hos personer vars identitet de kapat. Jan Åslund som har fritidshus i Oslättfors har drabbats av bedragare.

Ett filmbolag påstår sig ha ROT-rustat Jan Åslunds fritidshus i Oslättfors och har fått betalt från Skatteverket.

– Han är en av drygt 1 000 personer som blivit drabbade, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Annons

I helgen skrev GD om att både ROT- och RUT-avdragen har blivit en succé i vårt utgivningsområde. Mer än 8 000 ärenden har hanterats av Skatteverket. Men också att det finns bedragare som skor sig på systemet. Dagen efter att han läst artikeln i tidningen fick Jan Åslund ett brev från Skatteverket där han ombads bekräfta att han köpt ROT-tjänster till sitt fritidshus i Oslättfors.

– Det har jag inte gjort. Någon har kapat min identitet, säger han.

Huset är till salu, och han misstänker att bedragarna fått tag på hans uppgifter via annonsen och lantmäteriet. Allt som behövs för att fylla i blanketterna till Skatteverket är fastighetsbeteckning och personnummer. Uppgifter som är lätta att få tag på för den som letar.

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, bekräftar att det här blivit ett problem. Hittills har Skatteverket betalat ut omkring 45 miljoner kronor till företag som visat sig vara oseriösa. Det rör sig oftast om bolag som varit vilande och bytt ägare och som används endast för detta bedrägeri.

– Det syns ofta att de lämnar in väldigt många ärenden. Bedragarna vill inte bara ha 45 000 kronor som i det här fallet. De är ute efter stora belopp, säger hon.

Visst hade kontrollen i förväg kunnat vara bättre, medger hon. Men det ska ställas mot att seriösa företagare då skulle behöva vänta mycket längre på sin ersättning. Det hade blivit en ohållbar situation. Ungefär 10 000 ROT- och RUT-ärenden per vecka kommer in till Skatteverket, som hittills betalat ut drygt nio miljarder kronor i ersättning för tjänsterna.

Vad händer då med Jan Åslund? Behöver han oroa sig?

– Nej, han har gjort helt rätt som hört av sig till oss och berättat att det rör sig om ett bedrägeri. Det här är en prioriterad fråga hos oss och vi åtalsanmäler alla företag och personer som berörs. Det enda han behöver tänka på är att om han verkligen ska utnyttja hushållsnära tjänster den kommande tiden måste han skriva till Skatteverket och berätta det, säger Pia Blank Thörnroos.

Bolaget som fått ersättning för ROT-arbetet är ett dotterbolag till ett etablerat filmbolag. Dotterbolagets verksamhet har varit vilande i flera år. Nu har bolaget nya ägare, en 22-åring och en 24-åring från Stockholmsområdet, och färska skulder hos Kronofogden.

Mer läsning

Annons