Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semestern kan stå dig dyrt

/
  • Att köpa en resa på kredit kan bli både dyrt och något man får dras med långt efter att semesterminnenas lyster falnat. Foto: REUTERS

Sommaren närmar sig och det är hög tid att boka semesterresan. Men vad händer om man blir sjuk kvällen före avresan eller om researrangören går i konkurs? Och kan man avboka en redan beställd resa?

Annons
Det är viktigt läsa igenom villkoren, vissa lågprisbiljetter kanske inte har avbokningsmöjligheter. Då kan man fundera över om det är värt att lägga en extra tusenlapp på en biljett som går att avboka, säger Lotta Danin som är jurist på Konsumentverket.
Företag som är medlemmar i Svenska Rese- och Turistindustrins samarbetsorganisation, RTS har en överenskommelse med Konsumentverket. Sker avbokningen tidigare än 30 dagar före resan kostar det fem procent av resans pris. Sedan blir det dyrare ju närmare avresedatum avbokningen sker.

Branschorganisationen RIS, Researrangörsföreningen i Sverige, som organiserar de flesta charterbolag, har egna regler, som kan innebära högre procentsatser vid avbokning.
Ett avbeställningsskydd gäller om något oförutsett som till exempel plötslig sjukdom, skulle inträffa. För att få pengarna tillbaka då krävs dock ett läkarintyg. Det är också viktigt att vara ordentligt skyddad på resan och aldrig ge sig iväg utan en reseförsäkring.
Men se till att inte betala dubbelt. De flesta har redan en reseförsäkring via hemförsäkringen och för den som betalat resan med kort ingår oftast ett avbeställningsskydd.
Och titta även på vad som ingår i priset, i dag tillkommer väldigt många kostnader, som till exempel mat på flyget eller busstransfer, säger Lotta Danin.

Den som köper en paketresa eller en paketliknande resa omfattas av resegarantin. Resegarantin gäller om resan blir inställd eller avbruten, eller om researrangören går i konkurs. Resenären får då ersättning för de utgifter som arrangören skulle ha stått för, som hotell, transfer och flygbiljetter.
För den som inte lyckats spara ihop till semestern kan det vara lockande att låna pengar till resan eller utnyttja resebolagens erbjudande om uppdelad betalning. Men tänk efter innan du semestrar på kredit.

En resa är ju förbrukad när man kommer hem och då har man bara skulden kvar. Och när man sitter där med räkningarna kanske man mest minns åsnebiffen man fick eller hur ungarna skrek efter glass hela tiden, säger Anders Gunnarsson som är utredare på Konsumentverket.
När det rör sig om mer flyktiga varor, som till exempel kläder eller en semesterresa tycker han att man ska tänka sig noga för innan man handlar på kredit. Återbetalningstiderna är ofta långa och det kan kännas surt att fortfarande betala av förra årets resa när det är dags för nästa semester.
Och efter semestern kommer födelsedagar och julaftnar som också kommer att kännas angelägna, säger han.

Den som ändå verkligen vill åka ska noga undersöka olika lånealternativ, eftersom villkoren skiljer sig åt. Till exempel har bankernas snabba lån förmånligare räntor än telefonlån av Finaxtyp. Och inte heller på banken frågar de efter vad pengarna ska användas till.
Vissa resebolag erbjuder kunderna att betala av resan månadsvis.
Det är enkelt för kunden och det är därför som jag tror att många gör det, säger Britt-Marie André som är chef för Konsumenternas Bank- och finansbyrå.
Hur mycket större kostnaden blir vid uppdelad betalning beror bland annat på återbetalningstid och ränta. Men utöver räntekostnaderna tillkommer ofta uppläggnings- och aviavgifter. Därför ska man fråga efter den effektiva räntan, alltså kostnaden man de facto får betala.
Det bästa tipset tycker Britt-Marie André är att ha ett kreativt förhållningssätt till sina semesterplaner.
Man behöver inte boka en charterresa med allt inkluderat. Man kan få en trevlig semester ändå. (PM)

Susanna Mattsson

Mer läsning

Annons