Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Låt dem komma till Gävle på studiebesök"

/
  • Tord Wendleman var som fackligt aktiv med och planerade lantmäteriets flytt till Gävle. Han var bland annat med och bestämde var lokalerna skulle byggas. Foto: LEIF JÄDERBERG

GÄVLE Tord Wendleman fick en kvälls betänketid om han skulle följa med jobbet eller stanna i Stockholm.
Han valde Gävle och lantmäteriet, en av alla de myndigheter som flyttades ut i landet på 1970-talet.

Annons

Efter besluten om regementsnedläggningar är debatten om den kommande utlokaliseringen av statliga myndighetsjobb livlig. Men den är inte ny.
För 31 år sedan slogs Rikets allmänna kartverk, där Tord Wendleman var mätningsingenjör, och Kungliga lantmäteristyrelsen samman till Lantmäteriverket. Året därpå, i maj 1975, flyttade Lantmäteriet hit. Med till Gävle följde också Centralnämnden för fastighetsdata och Byggforskningen, då ett institut.
- Jag var på fältarbete i Karlstad 1970 då det kom telegram från generaldirektören med besked om att vi skulle utlokaliseras till Gävle om några år, berättar Tord Wendleman som dock hört tidigare att hans verk kanske hörde till de som skulle flytta.
När han kom hem samma kväll väntade ett brev om att han fått radhus i Stockholm och måste lämna svar nästa dag. På en kväll skulle han bestämma om han skulle följa med jobbet eller bli kvar och söka nytt. Det blev Gävle.
- Jag började engagera mig fackligt för att kunna påverka i flytten.
För honom och det som blev lantmäteriet var det gott om tid att planera. Det innebar också gott om tid för Gävle kommun att förbereda sig.
- I Gävle blev vi mycket väl omhändertagna av kommunen, säger han och tycker att de orter som blir av med regementet kan komma hit på studiebesök.
Bostäder var den fråga det blev konflikt om. Det var inte populärt om någon lantmäterianställd med förtur gick före någon som köat länge, berättar han. Den här tiden byggdes det mycket i Gävle.
- Andersberg tror jag inte skulle ha kommit till utan oss.
Själv fick han tomt i Sätra.
Utlokaliseringen då och nu skiljer sig på en punkt som är viktig för hur personalen uppfattar den, anser han. I slutet av 1960- och början av 1970-talet var uppslutningen stor kring det regionalpolitiska målet att placera myndigheter i hela landet och inte bara i Stockholm. Många anställda var nyutbildade och nyinflyttade till Stockholm och hade förhållandevis lätt att flytta med.
Nu handlar det om att ersätta militära jobb med civila.
- Jag efterlyser en långsiktig samordning i regeringskansliet, säger Tord Wendleman.
Genom att inte automatiskt placera varje ny myndighet i Stockholm utan se på hela landet skulle sådana här drastiska utflyttningar kunna undvikas, anser han.
Utifrån egen erfarenhet tror han att det är viktigt att bestämma sig snabbt, så fort alla fakta är på bordet, om man ska följa med eller inte och sedan agera utifrån det.
Två andra saker behövs också för en lyckad flytt, tycker han. Dels att den ledning som ska genomföra flytten är helhjärtat för och följer med, dels att det finns en organisation för det nya och en för att göra det bästa för de som inte följer med.
På Kartverket, där han och hustrun jobbade, följde drygt hälften av de anställda med. Framförallt var det lantmätare och mätningsingenjörer, yrken med många män, som flyttade med. Kvinnor hade börjat yrkesarbeta i allt större utsträckning. Bland kartritarna, de allra flesta kvinnor, följde bara få med. Gävle startade en tvåårig utbildning till kartritare för arbetslösa som fick jobb på lantmäteriet.
Ju fler som följer med, desto fortare går det att få igång verksamheten på den nya orten. Men det tar tid, för lantmäteriet två-tre år.
Tord Wendleman ångrar inte att han tackade nej till radhuset i Järfälla och satsade på att vara aktiv i flyttförberedelserna.
- Jag tyckte att det var roligt. Jag ställde in mig på att göra så bra som möjligt av det.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons