Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäklarna tvingas redovisa buden

GÄVLE Från och med nästa år kan fastighetsmäklare bli tvingade att redovisa alla bud som lagts på en bostad.
- Väldigt bra. Då försvinner alla misstankar om att budgivningen har gått felaktigt till, säger Johan Vesterberg på Fastighetsbyrån.

Annons
I går överlämnade utredarna ett förslag till ny fastighetsmäklarlag till justitieminister Beatrice Ask. Om riksdagen antar lagen kommer den att innebära stora förändringar för både fastighetsmäklare och konsumenter.
- Vi har länge påpekat att lagstiftningen är omodern och otydlig på vissa punkter. Den har inte hängt med i utvecklingen, säger Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån.

Enligt det nya lagförslaget blir mäklarna skyldiga att prissätta varje objekt i nivå med marknadsvärdet. Men att förvänta sig att lockpriserna därmed ska försvinna är att hoppas för mycket, tror Johan Vesterberg.
- Man kommer nog inte att kunna döma en mäklare för ett enskilt fall. Men om någon sätter fel pris upprepade gånger kommer det att bryta mot god mäklarsed. Följden kan då bli att fastighetsmäklarnämnden delar ut en erinran, varning eller stänger av en mäklare, säger han.
Mäklaren blir också skyldig att föra ett slags loggbok under en budgivningsprocess. När affären är klar ska köparen kunna se vilka bud de övriga spekulanterna har lagt.

- Vi vet att budgivningar upplevs som stressiga. Att köpa hus är för många den största affären man gör i livet och då kan det vara mycket känslor inblandade. Enligt en Sifo-undersökning misstänker tio procent av alla som har deltagit i en budgivning att priset har trissats upp av oseriösa bud. Med den nya lagen kommer den oron att försvinna, säger Johan Vesterberg.
Även om den nya lagen kan innebära mer arbete för mäklare kommer den att förbättra förtroendet för branschen, menar han. Lagförslaget öppnar också för nya kommersiella grepp hos fastighetsbyråerna.

- Det blir tillåtet att ta betalt för kringtjänster som finansiering, försäkringar, flyttstädning, flytthjälp och kanske inrednings- och hantverkarhjälp. Det kan betyda mycket, speciellt för mäklare på andra orter. I Danmark är det vanligt att en stor del av en mäklarfirmas omsättning består av kringtjänster. Jag tror att det kan bli stort här också, säger Johan Vesterberg.
Tidigast 1 januari nästa år kan den nya lagen träda i kraft.

Mer läsning

Annons