Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer privatisering skulle ge klirr i kommunkassan

GÄVLEBORG/UPPLAND Det skulle gå bättre för kommunerna om mer verksamhet lades ut på entreprenad, hävdar Lars Beckman på Svenskt Näringsliv.
- Vill vi ha ett blomstrande näringsliv är det klart att verksamheten ska drivas av företag, säger han.

Annons
Svenskt Näringsliv har jämfört hur många procent av verksamheten som Sveriges kommuner valt att lägga ut på entreprenad.
Riksgenomsnittet är 9,8 procent. Gävleborgskommunerna har i snitt hälften så mycket. Gävle är länets mest privatiserade kommun. Där utförs 6,7 procent av kommunens verksamhet av privata företag.
Den siffran har ökat de senaste åren. Bland annat på grund av att det franska storföretaget Sodexho tagit över måltidsservice och städning från kommunen.

Företaget har gjort sig av med personal sedan man tog över verksamheten.
Det stämmer inte med Svenskt Näringslivs argument att ökad privatisering skapar sysselsättning.
- Nej, i länet stämmer det inte. Ökat antal entreprenader har inte bitit på arbetslösheten, ännu. Det har det inte gjort, säger Lars Beckman.
Han tror att det beror på att kommunerna gör upphandlingarna fel.
- Man måste splittra upp verksamheten i små enheter och upphandla dem var och en. Till exempel, lägg ut hemtjänsten i Forsbacka på entreprenad. Det är lättare för ett litet lokalt företag att ta över då, säger han.
Fördelarna med att privata företag driver verksamhet är att de kan växa och ta hem order utanför länet, menar Lars Beckman.

Enligt Svenskt näringslivs beräkningar finns det 250 miljarder kronor att spara för Sveriges offentliga ekonomi genom att privatisera mer.
- Det är gigantiska summor som kan släppas loss, säger Lars Beckman. Han har inga siffror på vad en sådan reform skulle innebära för sysselsättningen.

Magnus Lundquist
026-15 96 24
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons