Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metria blir bolag?

Lantmäteriets division Metria bör ombildas till ett bolag. Det föreslår utredaren Christina Rogestam. Förslaget berör 400 medarbetare inom Lantmäteriet, ett 30-tal av dem i Gävle.

Annons

Metrias framtid har varit ett diskussionsämne under lång tid. Enligt Gull-Britt Ollander, ordförande för fackförbundet ST:s medlemmar inom Lantmäteriet, är det bra att frågan nu ser ut att avgöras.

– Det är bättre än att leva i ovisshet, säger hon.

Metria arbetar med uppdragsverksamhet och konkurrerar med en rad privata företag på samma marknad. Bolagsbildningen ska göra det lättare att bedriva verksamheten utan misstankar om snedvriden konkurrens. Det kan också innebära att bolaget så småningom privatiseras. Men bolagsbildningen ska inte behöva innebära några avgörande skillnader för de anställda.

– För dem som bestämmer sig för att följa med blir det nog ingen skillnad. Men det kan ju hända saker senare, säger Gull-Britt Ollander.

Nu ska förslaget ut på remiss och ett regeringsförslag om bolagsbildningen kan väntas i höst. Enligt förslaget kan Metria bli ett bolag från årsskiftet.

De anställda har rätt till samma anställningsvillkor som tidigare, men det kan bli en viss övertalighet. Gull-Britt Ollander räknar med att det går att hitta pensionslösningar för de flesta.

Mer läsning

Annons