Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miltons dörrar står pall för det mesta

/
  • Ett 40-tal dörrar har Milton Carlsson levererat hittills, och det finns fortfarande stora marknader att bearbeta.
  • Den patenterade dörren har sålts i Sverige, Norge och Frankrike. Nu ska ett exemplar skickas till en mässa i Los Angeles.

En säkerhetsdörr som går att bryta upp men som aldrig går sönder, vem behöver en sådan?
Och var finns tillverkaren?
Rätt svar är på första frågan är räddningstjänsten. Tillverkaren, ensamföretagaren Milton Carlsson i Gävle, har sålt ett 40-tal dörrar till räddningstjänster i Sverige, Norge och Frankrike.

Annons

Milton Carlsson fick en förfrågan för några år sedan från räddningstjänsten i Gävle. Att kunna bryta sig in genom en ytterdörr med säkerhetsreglar är livsnödvändig kunskap för räddningspersonalen.

Då tränade brandmännen inbrytning på dörrar som köpts in från rivningsfastigheter. Men det var en både kostsam och krånglig hantering och Milton Carlsson fick uppgiften att konstruera en dörr som det gick att öva på och som kunde återanvändas.

Det tog några år, men sedan 2005 har han tillverkat dörrarna som framför allt gått till räddningstjänster i Sverige. Dörren är en robust konstruktion och det enda som behöver bytas ut sedan brandmännen gått lös på den är själva kolvarna som går in i karmen.

Konstruktionen har svenskt patentskydd och är på god väg att få också ett internationellt.

När GD besöker Milton Carlsson håller han på att packa ner en av sina dörrar för vidare transport till Los Angeles. Där ska den visas upp på en mässa, beställd av en firma som säljer brytverktyg.

Men Milton Carlsson hoppas att hans konstruktion också kan få lite uppmärksamhet. Dörrkonstruktionen ska också visas upp på en mässa i Leipzig till våren.

Milton Carlsson arbetade som yrkeslärare innan han blev uppsagd 2001. Sedan dess har han livnärt sig på legojobb i den egna firman JM Mekaniska med en lokal på 110 kvadratmeter i anslutning till Skogmursskolan. Specialdörren har med tiden blivit firmans viktigaste produkt.

Men det finns en hake i historien. Milton Carlsson är 67 år och har börjat trappa ner. Han har haft anställda men nu jobbar han ensam och förbereder sig på en tillvaro som pensionär.

Han har till och med sagt upp lokalen. Det beslutet ångrar han i dag, för nu finns det en tänkbar köpare till rörelsen som är beredd att ta över produktionen av dörrarna.

Problemet är att det har varit svårt att hitta någon annan lämplig lokal.

– Det är det jag tycker är synd, säger Milton Carlsson, som hade hoppats att hans produkt skulle fortsätta tillverkas i Gävle. Det skulle kunna ge flera arbetstillfällen, inte bara till en ny ägare utan också till anställda.

Han skulle egentligen ha lämnat lokalerna redan vid halvårsskiftet, men kontraktet förlängdes fram till den sista december. Nu har han fått en extra frist av hyresvärden Gavlefastigheter till den sista januari. Då måste han vara ute ur lokalerna, som ska tas över av skolan och arbetsmarknadsenheten.

Någon lämplig ersättningslokal har Gavlefastigheter inte tillgång till.

– Vi får se hur det går. Jag hoppas att det löser sig.

Mer läsning

Annons