Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrström vill ta befälet

/
  • Lars Norrström är biträdande länspolismästare vid Gävlepolisen, där han arbetat under tio års tid. \nHan var tidigare major på I14. Foto: Lars Wigert

GÄVLE Torsdagen är sista dagen att söka jobbet som ny länspolismästare i Gävle.
Redan nu kan man peka ut de hetaste kandidaterna.
Lars Norrström, nuvarande chefens närmaste man. Och Lars-Göran Carlsson, länspolismästaren i Västmanland, som bor i Gävle.

Annons
Den som vill efterträda Ulf Möller på posten som länspolismästare i Gävleborg har fram till midnatt på sig att söka. I går eftermiddag hade fem personer anmält sitt intresse. Bland dem fanns två personer som har försprång framför övriga startfältet.
Den ene är kontroversiell. Lars Norrström, i dag biträdande länspolismästare, är ursprungligen militär och saknar de vanliga chefsattributen: juristexamen och genomgången polischefsutbildning.
- Det är ett tufft jobb. Man överväger alltid för- och nackdelar. Eftersom jag söker tycker jag att utmaningen är intressant, säger Lars Norrström.
Han borde veta att chefsmiljön är tuff. När Lars Norrström blev biträdande länspolismästare i december 2001 var det få som ville ha honom på posten. Polisförbundet och dess ordförande Leif Landin föredrog en annan kandidat. Detsamma gjorde polisstyrelsen med röstsiffrorna tolv mot en.
Den avvikande rösten tillhörde nuvarande chefen Ulf Möller. Stöd kom också från högsta ort. Rikspolischefen Sten Heckscher var en anhängare. Han körde över fack och polisstyrelse.
- Jag var den förste i Sverige med en annan bakgrund som blev biträdande länspolismästare. Jag uppfattade det som principiella snarare än personliga synpunkter. När det var klart kom Leif Landin från facket och skakade hand och önskade lycka till, säger Lars Norrström.

Den främste konkurrenten är tvärtom som klippt och skuren efter mallen för höga polischefer. Lars-Göran Carlsson började sin bana som vanlig ordningspolis i Stockholm. Senare skaffade han sig den sedvanliga juristkompetensen och polischefsutbildningen. Mellan 1990 och 1995 var Carlsson polismästare i Gävle och tjänstgjorde under Ulf Möller. Därefter har han två gånger förordnats till länspolismästare för poliserna i Västmanland.
Gefle Dagblad frågar om chefsutbildningen och juristexamen är viktiga för jobbet?
- Frågar du mig så tycker jag det. Men det går inte att säga generellt. Den individuella kompetensen avgör, säger Lars-Göran Carlsson.
- Det vore en höjdare att få komma hem och jobba. Jag har bara trevliga minnen från den tid jag arbetade här.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons