Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar jobbjakten

/
  • Sanna och Mia Nordmark har redan haft en genomgång med sin coach, Mats Skalberg. Nu gäller det att börja se sig om efter något annat. Systrarna har en egen blogg på gd.se

Inom några veckor får de anställda på Ericsson i Gävle sina uppsägningsbesked. Men omställningen till ett liv utan telekomföretaget är redan igång.

– Jag tycker att jag kan ge energi, säger Mats Skalberg, som hjälper Ericssonanställda att hitta rätt i jakten på nya jobb.

Annons

Systrarna Nordmark, som GD följer under avvecklingen av fabriken i Gävle, har redan träffat Mats Skalberg, en av ett 20-tal coacher som finns på fabriken och som träffar medarbetare för personliga samtal. Jobbet går ut på att få igång de anställda, att få dem att tänka efter och börja se sig omkring på arbetsmarknaden.

– De flesta har ingen aning om hur det ser ut. De har aldrig letat några nya jobb, säger Mats Skalberg.

Systrarna Nordmark, med 24 år på Ericsson, håller med. De hade tänkt sig att vara kvar på Ericsson länge, mycket länge. Nu måste de börja tänka efter vad de kan erbjuda andra arbetsgivare och formulera vad de är bra på.

– Jag tror att det hjälper oss och stärker oss att tro på oss själva, säger Sanna Nordmark om kontakterna coachen.

Mats Skalberg jobbar för Startkraft, företaget som ger omställningsstöd till de kollektivanställda. Trygghetsrådet gör motsvarande jobb för tjänstemännen och kostnaden för insatserna är redan betalda. Alla företag som omfattas av kollektivavtalen betalar in en procentandel av lönesumman för omställningslösningarna.

Några dagar i veckan är Mats Skalberg på plats men hur länge jobbet varar vet han inte. Allt hänger på hur det går för de anställda att hitta nya jobb, en uppgift som kan vara nog så svår i Gävleområdet. Men det är inget fel på inställningen hos de flesta av de Ericssonanställda han träffat.

– Det är väldigt lite negativt, förvånande lite, säger Mats Skalberg.

Båda systrarna har oroat sig lite för att de inte har mer än två-årig gymnasieskola. Nu försöker de tänka på allt kunnande de har samlat på sig under åren på Ericsson och snickra ihop en beskrivning om sig själva. För en ny arbetsgivare skulle de beskriva sig själva som samarbetsvilliga, omtänksamma, produktiva, ansvarsfulla, serviceinriktade och lojala.

Mia och Sanna Nordmark har jobbat med en rad olika arbetsuppgifter under åren och alltid varit intresserade av att lära sig nya saker och alltid tagit ansvar.

De har alltid jobbat ihop, ända sedan de första jobben efter gymnasieskolan. Om de måste dela på sig den här gången får det väl bli så, men helst vill de jobba ihop även i fortsättningen. All planering inför framtiden sker än så länge gemensamt.

– Vi kompletterar varandra, säger Sanna.

De funderar på att utbilda sig till något vårdyrke, men har också börjat leta efter nya jobb. De extra pengar som Ericsson betalar ut till de anställda under avvecklingen lägger de på hög.

– Helst skulle vi vilja ha ett arbete där vi kan vara kvar länge och utvecklas i jobbet, men vi är beredda att ta vad som helst, säger Mia Nordmark.

Hur länge produktionen blir kvar i Gävle vet de inte. Just nu jobbar de som vanligt och vet bara att så småningom blir det andra som tar över deras jobb. Huvuddelen av produktionen i fabriken kommer att flyttas till Tallinn i Estland, andra arbetsuppgifter förläggs i Kumla eller i Kista.

Ett av målen för Mats Skalberg är att få de anställda att blicka framåt och inte gräva ner sig i det som har varit.

Det gäller att komma över frustrationen efter Ericssons beslut att lägga ner fabriken i Gävle.

– Att lägga energi på det du inte kan påverka är ingen idé, säger han.

Budskapet har redan gått fram till Mia och Sanna Nordmark, som försöker formulera tankarna på ett yrkesliv utanför Ericsson.

– Ericsson har gjort sitt val och det kan vi inte göra något åt, säger Mia Nordmark.

Men de vet ändå att det kommer att svida när de får uppsägningsbeskedet i sin hand.

– Då vet man att det kommer en tår, säger Sanna Nordmark.

Mer läsning

Annons