Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Söder få draghjälp

/
  • En kvartett som verkar för att få fart på kommersen på söder; Petter Lindqvist, informatör för Söders köpmän, Rose-Marie Forsberg, sekreterare, Lars Engstrand, näringslivskonsult på Gävle kommun, och Lars Olsson,

GÄVLE Söders köpmän får en egen samordnare för att få fart på handeln i stadsdelen. Samverkan inom stadsdelen är det primära målet.

Annons
För två år sedan startades samverkansgruppen Söders köpmän. Stadsdelens handlare ansåg att Gävle centrumsamverkan inte tillräckligt tog vara på deras intressen.
Söders köpmän har hittills skötts av handlarna själva, men från och med den 1 juli och minst två år framöver kommer Lars Olsson att arbeta som samordnare för att få upp kommersen i den södra delen av stadskärnan.
Hans lön på 258 000 per år betalas av arbetsförmedlingen.

Olsson har tidigare arbetat med marknadsföring och reklam i 30 år, bland annat hos den nuvarande främsta konkurrenten, Valbo Köpcentrum, på 70-talet.
- Jag tror att jag har den erfarenhet och kunskap som behövs för att genomföra det här bra, säger han själv.

Lars Engstrand från kommunens näringslivsavdelning är också delaktig i arbetet. Han tror att handlarna på söder gynnas av att ha en egen förening, skild från centrumbutikerna, men att en hel del samarbete också mellan stadsdelarna krävs.
- I Söders köpmän finns ett underifrånperspektiv. Det ger rätt känsla och högre trovärdighet inför medlemmarna eftersom vi har mest mindre företag i området, säger han.
Det är ett spår som även Lars Olsson är inne på.
- Skillnaden mellan centrum och söder är så stor att vi här först måste enas om vad vi vill sträva mot och hur det ska göras. Men vi jobbar mot ett samarbete.
Lars Olsson ser de olika köpcentrumen utanför staden som främsta konkurrenterna.

Söders köpmän har ännu inte hunnit sätta upp några riktlinjer för hur man ska arbeta. Något Lars Olsson planerar att göra i höst.
- Under sommaren ska jag först sätta mig in i arbetet och se på vilka strategier som kan bli aktuella för att vi ska bli starka tillsammans, säger han.
I dag är 50 handlare medlemmar men man hoppas kunna engagera fler av de 200 företag och 30 fastighetsägare som håller till på Söder.

Lars Nylander
026-159612
lars.nylander@gd.se

Mer läsning

Annons