Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lösningar för farligt avfall

/
  • I kupélysets strömbrytare sitter en kvicksilverkula som ska tas om hand visar Roland Bergström. Foto: Gun Wigh

GÄVLE Upptäckt att nagellacket torkat sedan i somras? Kasta det inte i soporna. Varje år slänger gästrikarna och Älvkarlebyborna 360 ton farligt avfall, elprylar och batterier i soppåsen.

Annons

Det vanligaste farliga avfallet som hamnar i soporna i stället för på återvinningsstationen är färgrester. Det vill Gästrike återvinnare ändra på och åker runt och berättar för färghandlare och kunder hur de ska göra med överblivna slattar av målarfärg och lacknafta. Med på turnén är också Roland Bergström från företaget Daka och den mobila återvinningsstation för farligt avfall och mindre elsopor som ska börja rulla i september.
- Av säkerhetsskäl har vi tagit bort alla miljöstationer i Gävle, säger Pelle Hallberg på Gästrike återvinnare.
På mackar kunde man tidigare ställa in sitt farliga avfall, exempelvis kemikalier, lut, kaustiksoda och syror, men nu finns bara återvinningsstationerna kvar. Tanken är att mackinsamlingen ska ersättas med en liten lastbil som ska stanna till runt om i kommunerna enligt ett schema.

Roland Bergström, som jobbar i Dalarna, säger att det är mycket uppskattat där.
- Folk står och väntar när vi kommer.
Drygt hälften av gästrikarna och Älvkarlebyborna vet vad som räknas som elavfall och farligt avfall och inte ska slängas i soporna utan lämnas in. Målet är att 70 procent ska känna till det nästa år. Även om mycket slängs i soporna hamnar ändå mer rätt, drygt 400 ton farligt avfall lämnades in i fjol. Till det kommer elavfallet, det vill säga allt med batteri eller sladd.
I glödlampor finns det giftigt bly som inte ska hamna i naturen. Farligt kvicksilver kan dölja sig där man inte anar, i lysrör och lågenergilampor till exempel. Roland Bergström visar några saker de har fått in. I strömbrytaren till det gamla bilkupélyset dallrar en kvicksilverkula liksom i den gamla termostaten.
- En tesked kan förgifta en hel sjö, säger han.

Anna Bagge

Mer läsning

Annons