Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombyggnad av PM4 sänkte halvårsresultat

GÄVLE Korsnäs tappade 170 miljoner kronor på ombyggnaden av PM4 och det långa underhållsstoppet i våras. Med dyrare råvaror ledde det till ett rörelseresultat på 123 miljoner för andra halvåret.

Annons
- Det är väl ändå ett styrkebesked att man tjänar pengar, säger Vigo Carlund, VD för Korsnäs och för ägaren Kinnevik.
Efter första halvåret 2004 hade Korsnäs tjänat in 377 miljoner. men första halvåret i år var speciellt, och ombyggnaden av PM 4 ska ge Korsnäs bättre möjligheter att tjäna pengar framöver. Med den kan bolaget öka produktionen av bestruken kartong.
- Korsnäs är ett litet skogsbolag. Vi måste sälja de mest kvalificerade produkterna, säger Vigo Carlund.

Enligt delårsrapporten var resultatet för juni på normal nivå igen, men Korsnäsledningen vill ändå förbättra resultatet ytterligare. Satsningen på mer lönsamma produkter och en översyn av energi- och kemikaliekostnader ingår i det åtgärdsprogrammet.
Bolaget producerade under det första halvåret 306 000 ton, en minskning med 14 procent jämfört med förra året.
Korsnäs har också betalat 60 miljoner kronor mer för vedråvaran jämfört med 2004. Då hämtade bolaget huvuddelen av råvaran från det egna skogsinnehavet, skog som sedan såldes vidare till det nybildade bolaget Bergvik, där Korsnäs är delägare.
Ägaren Kinnevik gjorde totalt en förlust på 727 miljoner för första halvåret, en försämring med 320 miljoner jämfört med 2004.

Sven-Olof Ekman
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons