Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron sprider sig bland byggjobbarna

/
  • Kjell Andersson har ingenting emot att polska och lettiska byggarbetare jobbar i Sverige - så länge de tecknar kollektivavtal. - Vi har jobbat i både Tyskland och Norge. Men då har man rättat sig efter de lagar och avtal som gäller där. Foto: Henric Lindsten

GÄVLE Rykten om utländska byggarbetare som jobbar utan kollektivavtal sprider oro i hela byggbranschen.
- Det är inget fel på människorna. De får gärna komma hit om vi jobbar på samma villkor, säger byggarbetaren Kjell Andersson.

Annons
På högskolans innergård står det betongskelett som ett 40-tal byggjobbare förvandlar till ett bibliotek. I en lunchbarack ett stenkast från byggarbetsplatsen sitter Kjell Andersson med kollegorna och fikar.
På sista tiden har samtalen allt oftare kretsat kring byggnadsarbetare från Polen och Lettland. Misstanken är att de jobbar till låga löner och utan kollektivavtal.
- De är ett hot mot oss alla. De dumpar marknaden om de jobbar till löner som är en bråkdel av våra, säger Kjell Andersson.
Han är fackligt förtroendevald i Byggnads avdelning 26 i Gävle. Frågan om villkoren för utländsk arbetskraft har ställts på sin spets under de senaste månaderna.

Ett lettiskt byggföretag som fått i uppdrag att bygga en skola i Vaxholm utanför Stockholm har vägrat att träffa kollektivavtal. Byggnads har tagit strid och i mars ska tvisten avgöras i Arbetsdomstolen.
- Förut har man tänkt att det inte drabbar oss, men nu har man dom runtomkring sig. Om Byggnads förlorar kan lönerna sjunka rejält. Det blir svårt för oss att leva på 50-60 kronor i timmen. I så fall måste man sälja bilen och huset och flytta i en billig lägenhet, säger Kjell Andersson.
Han understryker att han inte har någonting emot att utländsk arbetskraft utnyttjar den fria rörligheten och kommer till Sverige för att jobba. Det enda kravet är att de tecknar kollektivavtal.
- Vi har jobbat i både Tyskland och Norge. Men då har man rättat sig efter de lagar och avtal som gäller där.

Erik Wikström

Mer läsning

Annons