Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionskuvertet på väg

Årets orange kuvert dimper snart ner i brevlådan hos 161 000 blivande pensionärer i Gävleborg. Men hur stor den verkliga pensionen blir syns inte i utskicket.

Annons

Det är den allmänna pensionen som pensionsmyndigheten ansvarar för och hur mycket pengar varje person har sparat in finns det uppgifter på i det orange kuvertet. Men tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den totala pensionen.

En privatanställd tjänsteman med en månadslön på 35 000 kronor beräknas till exempel få 6 500 kronor i månaden i tjänstepension, enligt tjänstepensionsföretaget Collectum.

Uppgifterna om tjänstepensionen kommer i ett utskick senare i vår.

I Gävleborg var den allmänna pensionen i genomsnitt 11 022 kronor per månad under 2010, i stort sett i nivå med rikssnittet. Det motsvarar 53 procent av snittinkomsten, och enligt Collectum är det på den nivån som den allmänna pensionen kommer att hamna, även för framtidens pensionärer.

Sedan tillkommer alltså tjänstepensionen. Dagens pensionärer i Gävleborg hade under 2010 i medeltal 15 067 kronor i månaden. Då ingår allmän pension, tjänstepension, kapitalinkomster och eventuella inkomster av tjänst..

Mer läsning

Annons