Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens röst slutar - och han är kritisk

GÄVLE Efter ett halvt århundrade i tjänsten var det i går absolut sista dagen på jobbet. Rolf Gustafsson, 67, gick i pension.
- Det kommer att kännas ovant på måndag när telefonen inte ringer, säger han.

Annons

I går morse hade kollegerna hängt ballonger och satt upp fotografier på dörren till arbetsrummet. Senare väntade intervju i lokalradion. Även TV-kanalerna ville göra ett sista inslag.
Alla som talat med Rolf Gustafsson dagligen vet att processen varit plågsam. Den annalkande pensionen gick inte att skjuta upp längre. Gävlepolisens förste presstalesman har de senaste månaderna brottats med funderingar på nya intressen.
- Mina hobbyer är inte så utvecklade. Golf är huvudspåret just nu. Jag är inte säker på att det blir något av det. Men jag ger det en chans, säger Rolf Gustafsson.

Han har avverkat nästan fem decennier som bland annat ordningspolis, spanare, utredare, chef för olika rotlar och slutligen varit presstalesman för Gävlepolisen.
Mycket har förändrats under den tiden. Den senaste trenden verkar gå ut på att fler sitter på sina rum och tänker medan färre är ute spanar och griper misstänkta.
- Jag är tveksam till den utvecklingen. Jag vill se fler poliser ute på fältet. När vi inte har en spaningsrotel tappar vi kännedom om buset. Var de rör sig, i vilka konstellationer de umgås, hur de är klädda.
Ordningspoliserna är duktiga. Gatulangningsgruppen också men den är främst inriktad på narkotika.
- De finns kriminella som inte sysslar med narkotika men som till exempel håller på med tjuverier, säger Rolf Gustafsson.

Risken är att hela kategorier av kriminella glider mellan fingrarna. Diskussionens vågor har gått höga på Gävlepolisen under den senaste omorganisationen. Polismän som inte upplevt att de fått stöd i sina ambitioner att jobba på fältet har slutat.
Som gammal spanare men även tidigare chef för länsnarkotikaroteln i Gävleborgs län saknar Rolf Gustafsson inte kunskaper om effektivt polisarbete.
- En spaningsrotel måste vi ha, slår han fast.
Ett annat tecken på tidsandan såg Gustafsson vid ett besök nyligen på rikspolisstyrelsens informationsavdelning.
- Jag gjorde stora ögon. Där arbetade lika många människor som på en tidningsredaktion. Minst. Då måste det bli eftersatt någon annanstans.
Att politikerna i Hofors och Ockelbo kämpar för att polisen finns på plats i en polisstation, och inte bara är tillgänglig i radiobil efter larm till 112, har Rolf Gustafsson stor förståelse för.
- Det blir en annan trygghet. Och allmänheten är vår uppdragsgivare. Vi får inte fjärma oss från verkligheten. Då är den lokala polisen viktig.

Med sitt långa perspektiv på sakernas tillstånd noterar Rolf Gustafsson att somliga saker förändrats till det sämre. 1991 var han chef för den då nystartade ungdomsroteln.
- Det finns många fina ungdomar i dag också. Men bland dem som det gått lite snett för finns en ny respektlöshet. Både mot föräldrar, i skolan och mot oss. Den utvecklingen måste vi vända, säger Rolf Gustafsson.
Med "vi" menar han inte bara polisen utan alla som har ett ansvar i samhället. Med adress till debattörer på Gefle Dagblads kultursida passar Gustafsson också på att tycka till om klotter, som är "bedrövligt".
Det senaste uppdraget var som presstalesman, den första på heltid i Gävle. Ett knepigt jobb. Utmaningen var att berätta så mycket som möjligt utan att kompromettera pågående brottsutredningar.
- Det har gått bra utom när någon reporter var stöddig och kaxig. Då blev jag inte glad. Inte tjänade reportrarna på att ha den attityden.
Vissa yrkesgrupper tycker att journalister är korkade, dåligt pålästa och allmänt inkompetenta.
- Jag håller inte med även om det har hänt att en reporter inte var ett ljushuvud. Oftast har vi haft bra respekt för varandras yrkesroller.

Efterträdaren som Gävlepolisens röst och ansikte i medierna är inte utsedd. Av annonsen att döma vill polischeferna ha en universitetsutbildad teoretiker på posten.
Alltså inte en polis.
- Men det bör vara en person med polisbakgrund. När jag har lyssnat med journalisterna är det även ett starkt önskemål från deras sida.
Nu under helgen startar Rolf Gustafsson sin karriär som golfare med att gå en kurs. Andra planer är att läsa på folkhögskola till hösten.
- Men det kommer att vara en saknad på måndag när jag inte ska gå till jobbet och när telefonen inte ringer, säger Rolf Gustafsson.
Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons