Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssar hämtar inspiration

/
  • En grupp ryska sjukhusdirektörer besökte i går Gävle sjukhus och fick bland annat en inblick i hur svensk ambulanssjukvård fungerar. Foto: LARS WIGERT

GÄVLE De är vana vid en auktoritärt styrd sjukvård där alla blint lyder chefen och ingen tar egna initiativ. Nu är de i Gävle för att lära sig demokratisk arbetsledning.

Annons
24 sjukhusdirektörer och blivande sådana från Ryssland genomgår en tvåårig managementutbildning. Det handlar om ett biståndsprojekt som drivs av landstinget i Gävleborg och finansieras av Sida via Östeuropakommittén.
Utbildningen omfattar 20 seminarier.
Detta är ett flera liknande projekt med anknytning till Ryssland som landstinget drivit sedan 1998.
Just nu befinner sig gruppen i Gävle där den bland annat gjorde ett studiebesök på Gävle sjukhus.
Det finns stora skillnader mellan svensk och rysk sjukvård, konstaterar Rolf Markström, före detta sjukhusdirektör i bland annat Gävle och numera ledare för detta projekt. Det är inte bara resursmässigt som Ryssland långt efter utan även ledarskapsmässigt.
- Den ryska sjukvården är väldigt hierarkiskt uppbyggd och saknar den demokratiska tradition som finns i svenskt arbetsliv, säger han.

De ryska sjukhusdirektörerna, som alla kommer från Leningrads län (ett område runt S:t Petersburg), ska nu få lära sig mer om vad personalmöten, arbetsplatsträffar, projektarbeten, medarbetarsamtal och andra inslag i den svenska arbetsmodellen är för något.
De får också uppslag till hur sjukvården kan rationaliseras. Gävle sjukhus är ett bra exempel på att man kan minska vårdplatserna och korta vårdtiderna och ändå höja den medicinska kvaliteten, anser Rolf Markström.
- Meningen är inte att ryssarna ska kopiera vår modell utan mer hämta idéer och inspiration, säger han.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons