Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scanmining storsatsar

GÄVLE Gävleföretaget Scanmining vill satsa 250 miljoner kronor i en ny guldgruva i Västerbotten. Bolagets styrelse har fattat ett principbeslut om att börja förberedelserna för att öppna en av Sveriges största dagbrottsgruvor.

Annons
Kapitalet ska Scanmining få ihop genom en nyemission av aktier. De nuvarande aktieägarna ska ha företrädesrätt och en extra bolagsstämma i februari ska ge klartecken för nyemissionen.
Dessutom hoppas bolaget på regionalpolitiskt stöd från statliga Nutek.
- Vi kan inte säga hur mycket, men vi räknar med att få ett ja från Nutek, säger Jan Pettersson, vd för Scanmining.
Blaikengruvan i Västerbotten, mellan Sorsele och Storuman, skulle egentligen ha blivit Scanminings första gruva. Bolaget valde i stället att först dra igång produktionen i Pahtavaara i norra Finland, där Scanmining köpte en nedlagd guldgruva.

Där pågår produktionen för fullt, med en årsproduktion på över ett ton guld per år. Blaikengruvan blir ett betydligt större projekt. Det ska sysselsätta runt 100 personer och beräknas få en årlig malmproduktion på 1,5 miljoner ton.
Gruvan beräknas ge en årsproduktion av guld motsvarande den i Pahtavaara, runt ett ton guld per år. Men gruvan i Västerbotten innehåller också viktiga fyndigheter av zink- och blymalm, och blir vid full produktion tre gånger så stor som gruvan i Finland.
- Vi räknar med att Blaiken ska vara ett mer lönsamt och långvarigt projekt, säger Jan Pettersson.

Scanminings gruvbrytning gynnas av det höga guldpriset och den nya gruvan i Blaiken kommer också att koncentrera sig på guldfyndigheten.
- Med dagens priser är det mer lönsamt, säger Jan Pettersson.
Om alla bitar faller på plats kan produktionen i den nya gruvan vara igång inom ett år.

Sven-Olof Ekman
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons