Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvården pressar personalkostnader

GÄVLE Anställningsstopp har införts inom sjukvården i Gävleborg. Det är en av flera åtgärder som landstingsledningen nu sätter in för att försöka minska personalkostnaderna.

Annons
Det är tjänstemannaledningen i landstinget i Gävleborg som fattat beslut om att införa anställningsstopp i sjukvården. Stoppet gäller tills vidare.
Det kommer hädanefter att krävas dispens från sjukhusdirektör eller primärvårdsdirektör för att nyanställningar ska få göras.
- Vi vill markera att vi har ett mycket bekymmersamt ekonomiskt läge och att vi hädanefter måste vara mycket återhållsamma när det gäller att återbesätta vakanta tjänster, säger landstingsdirektör Henrik Almkvist.

Landstinget har i ett par omgångar de senaste tio åren använt anställningsstopp som ett instrument för att pressa personalkostnaderna. Liksom tidigare handlar det den här gången inte om något "idiotstopp". Möjligheten att nyanställa, till exempel familjeläkare eller andra nyckelpersoner, ska finnas.
- Men vid varje tillfälle måste en noggrann prövning göras om det verkligen är nödvändigt att anställa eller om det är möjligt att istället reducera verksamheten, säger Henrik Almkvist.
Landstingets problem just nu är att kostnaderna för i första hand sjukhusvården överstiger de ekonomiska medel som står till buds. Trots att sjukhusen lyckats bemästra kostnadsutvecklingen någorlunda, i fjol var ökningen relativt måttliga 3,5 procent, räcker det inte när intäkterna i form av skatter och statsbidrag ökar ännu mindre eller står helt stilla.

Att "bara" nå ekonomisk balans är inte längre tillräckligt i landstingsvärlden. Staten kräver numera att landstingen även presterar ett visst överskott. För Gävleborgs del måste ett resultat i storleksordningen 100-150 miljoner kronor uppnås men dit är det långt. Fjolåret slutade, som GD tidigare berättat, på minus 164 miljoner kronor. Det motsvarar 600 kronor per länsinvånare och är ett resultat som är klart sämre än medellandstinget i Sverige.
Statistik visar att landstinget i Gävleborg har ovanligt höga personalkostnader räknat per 100 000 invånare. Så har det sett ut i många år och ingen vet säkert vad det beror på. Att personalkostnaderna är så pass höga visar att det ändå finns en sparpotential, anser Henrik Almkvist.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons