Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora effekter av deltidsjobb

/

Mer tid med barnen kan vara ett bra skäl till att arbeta deltid. Men att jobba mindre påverkar pensionen, och konsekvenserna kan bli en obehaglig överraskning på pensionsdagen. Tänk igenom dina val och planera i tid, råder experterna.

Annons

Många – framför allt kvinnor – jobbar deltid under delar av sitt arbetsliv. För en person som i dag tjänar 30 000 kronor i månaden och går ner till 80 procent under tio år minskar pensionen med 4 000 kronor i månaden, enligt en beräkning från SEB. Mer deltid – ännu större skillnad.

– Allt man gör i livet påverkar pensionen. Det är inte orimligt, men lätt att glömma bort, säger Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK.

Hon möter ofta personer i 55-årsåldern som precis börjat inse konsekvenserna av många års deltid. Och med några få år kvar i arbetslivet är det svårt att göra något åt saken.

Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, har sina råd klara:

– Ha som utgångspunkt att jobba heltid större delen av livet. Dela lika på föräldraförsäkring och vab. Om man vill gå ner i arbetstid när barnen är små kan båda jobba 90 procent i stället för att en förälder tar all deltid, säger hon.

För den som är ensamstående är enda sättet att påverka pensionen att jobba så mycket som möjligt. De som lever i par, och inte delar lika, har några andra alternativ. Ett är att överföra premiepensionsrätter till den som tjänar minst. Det kostar lite av pensionen, men i gengäld utjämnar det ojämlikheten.

Ett annat sätt är att pensionsspara privat åt den som jobbar deltid.

– Det är småpotatis jämfört med den utväxling det ger att ha lika ansvar för barn och hem, men det är bättre än ingenting, säger Gunilla Nyström.

Anna Allerstrand rekommenderar att par pratar igenom de här frågorna i god tid, gärna innan man får barn. Att tänka att det inte spelar någon roll vem som tjänar mest eftersom man ändå delar på hushållets pengar, även senare i livet, är ingen bra strategi.

– Då förutsätter man dels att relationen kommer att hålla, dels att den som tjänat minst dör först, säger Gunilla Nyström.

Att tänka sig att äktenskapet ska spricka kanske inte känns så kul, men statistiken över skilsmässor talar ändå sitt tydliga språk.

– Orättvisan kan med tiden bli väldigt stor om ena parten tagit den ekonomiska smällen och varit hemma. Man får lyfta blicken och tänka vad det får för långtgående effekter, säger Anna Allerstrand.

Jobba heltid större delen av livet. Dela lika på föräldraförsäkring och vab. Det är Gunilla Nyströms råd.

Framför allt kvinnor jobbar deltid under stora delar av sitt arbetsliv. När det är dags att gå i pension kan de ekonomiska effekterna av deltidsåren kännas som en riktig kalldusch.

Mer läsning

Annons