Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso i Skutskär säger upp - men Norrsundet kan pusta ut

NORRSUNDET/SKUTSKÄR I Norrsundet klarar Stora Enso att ta bort 30 jobb utan uppsägningar.
Skutskär kommer däremot att tvingas säga upp anställda i produktionen, men hur många är inte klart.

Annons

Stora Ensos bruk i Norrsundet och Skutskär ska minska sina kostnader med 220 miljoner kronor till slutet av nästa år. Det kräver personalneddragningar, cirka 30 kollektivanställda i Norrsundet och cirka 60 i Skutskär.
Nu står det klart att Norrsundet klarar personalminskningen utan uppsägningar.
- Vi klarar oss med pensioner, åtgärdspaket och att några sökt andra jobb, säger Örjan Larsson, ordförande i Pappers avdelning 146 i Norrsundet.
Det är 17 tjänster som försvinner från driften och runt tio från underhållsbolaget som tjänstgör i Norrsundet. Han är glad att de inte behöver säga upp någon eftersom alla har hittat andra alternativ, men undrar samtidigt lite hur de ska klara semestrar och sjukfrånvaro efter neddragningen.

- Vi blir mindre folk som ska göra lika mycket och lite till, säger han.
Nu får de pröva och se hur det går.
I Skutskär är inte förhandlingarna avslutade än. De runt 20 underhållstjänster som försvinner klarar de utan att behöva säga upp någon berättar Kjell Bergqvist, ordförande i Pappers avdelning 2 i Skutskär. När det gäller de 41 tjänster som försvinner från driften pågår däremot las-förhandlingar.
- Där är det övertalighet, säger Kjell Bergqvist.
Anställda har även här tackat ja till avtalspension, avgångsvederlag, studiehjälp och starta-eget-bidrag, men det kommer ändå att bli fråga om uppsägningar.
Kjell Bergqvist är oroad över hur arbetsmiljön kommer att påverkas av neddragningen. De som blir kvar ska ta över uppgifterna efter de arbetskamrater som slutar, liksom även entreprenörers jobb.
- Det blir tuffare. Det blir svårare på alla avdelningar, säger Kjell Bergqvist.

Anna Bagge

Mer läsning

Annons