Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stortorget kan inte svälja mer korv

/
  • Ali Mossa Abadi behöver ha korv på sin meny för att driva rörelsen på Stortorget. Men börjar han sälja korv riskerar han att bli av med sin plats. Foto: Stefan Estassy

GÄVLE Ali Mossa Abadi sålde sin korvvagn och satsade på pastarätter i sin nya matvagn på Stortorget. Men när han ville plocka in korv på menyn igen blev det tvärnobben från kommunen. Om han börjar sälja korv riskerar han att bli av med torgplatsen.

Annons

- Då innebär det att vi ger dem en varning. Struntar de i det blir de av med sin rätt till platsen, säger David Eldrot, chef för tekniska kontoret, som ansvarar för torgplatserna.
Ali Mossa Abadi sålde sin korvvagn när hustrun Golbahareh insjuknade i cancer för två år sedan. När hon klarade av den pärsen satsade paret på ett nytt koncept, en matvagn med pastarätter och pizzor.

Familjen satsade över 300 000 kronor på en ny vagn men efter tre månader har de insett att det inte går att driva rörelsen utan korvförsäljning. Framför allt familjer, där de vuxna kan köpa de andra rätterna, vill ha korv till barnen,
- Vi förlorar kunder varje dag, säger Ali Mossa Abadi.
Gävle kommuns tekniska kontor ansvarar för Stortorget och delar ut tillstånd för verksamheten. För korvförsäljning finns det tre platser på torget och de är redan uthyrda.

- Vi har haft tre platser under lång tid. Ska man börja tillåta fler måste man verkligen ta sig en funderare, säger David Eldrot.
Enligt honom finns det flera korvförsäljare som har nekats plats på torget, just för att kommunen vill styra utbudet. Och det finns redan en kö av personer som är beredda att ta över om någon av de tre platserna blir ledig.
- Vi vill inte att det ska bli för enkelspårigt, säger David Eldrot. Enligt honom har buskapet till familjen hela tiden varit att de inte ska räkna med att få sälja korv.
Så är det också fortsättningsvis.

För Ali Mossa Abadi och hans hustru handlar det om att överleva. De vill inte konkurrera ut de andra korvförsäljarna. Familjen tänker ha kvar pastan och de andra rätterna. Korven ska vara ett komplement.
Det blir ingen korvkiosk. Pastavagnen ska vara kvar, säger Ali Mossa Abadi.

Men hotet från tekniska kontoret gör att han inte vågar göra det han vill göra.
Jag måste få försörja min familj, men jag är rädd för att de ska stänga min verksamhet, säger Ali Mossa Abadi.

Sven-Olof Ekman

Mer läsning

Annons