Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två breda vägar för gasen

/
  • E-on har flera alternativ för den sju meter breda ledningsgatan genom Gästrikland. Om några månader ska ett förslag till detaljsträckning vara klar.

GÄVLE Det behövs en sju meter bred ledningsgata genom hela Gästrikland för att förse industrierna med naturgas. Energibolaget E-on har nu presenterat förslag var ledningen ska dras fram.

Annons

Huvudförslagen är en nordlig och en sydlig ledningsgata, med lite olika delalternativ. Hur ledningen i Gästrikland dras hänger också till viss del på hur ledningsnätet i Dalarna utformas.
- Vi har egentligen inget favoritförslag, säger Ulf Alestam på E-on Gas.
Materialet från E-on finns nu hos länsstyrelsen som ska yttra sig över förslagen. I april ska det arbetet var klart.

Länsstyrelsen har tidigare granskat olika alternativ för en naturgasledning. Det gjordes redan för tio år sedan när naturgasfrågan var på tapeten senast, och på länsstyrelsen är man medveten om att det södra alternativet går genom områden med stora naturvärden.
- Vi har inte tittat i detalj på det, men det norra alternativet känns naturligt, säger Niklas Öberg på länsstyrelsen.
När länsstyrelsen har sagt sitt väntar en detaljerad planläggning av sträckningen. Då kommer också berörda markägare att kontaktas.
- Vi räknar med att starta på försommaren och det blir en noggrann dialog med markägarna för att välja rätt sträckning, säger Ulf Alestam.

När det arbetet är klart återstår den sista prövningen för hela projektet. Vid årsskiftet räknar Eon med att lämna in en ansökan till regeringen, som sedan säger ja eller nej. E-on är redo att satsa uppemot tre miljarder på projektet för att förse hela Mellansverige med naturgas. Kostnaden för att lägga ner en ledning blir 3000-4000kronor per meter.
Ledningen grävs ner till drygt en meters djup. För att klara det arbetet krävs en arbetsyta på cirka 25 meter. När ledningen är på plats kommer Gästrikland att genomkorsas av en sju meter bred ledningsgata. Och att det finns intresse från industrierna är redan klart, enligt Ulf Alestam.
- Vi har varit ute och besökt kunderna och det finns ett stort intresse. Vi är ganska säkra på att de slår till när nätet är klart.

Sven-Olof Ekman

Mer läsning

Annons