Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tysk läkare gillar Gävle

/
  • Simon, Mattias och Jonas Jugenlath kan absolut tänka sig att flytta från Potsdam i Tyskland till Gävle.? Det tar 25 minuter att åka från Potsdam till Berlins centrum. Så det blir en stor omställning att flytta till Gävle men jag uppskattar verkligen Sveriges natur och att det inte är så packat med folk överallt, säger läkaren Mattias Juegenlath. Foto: Leif Jäderberg

GÄVLE Läkaren Mattias Jugenlath har bestämt sig.
Efter ett besök på Gävle sjukhus och en rundtur i stan lämnar han gärna Potsdam och Tyskland bakom sig.
- Svensk sjukvård verkar ta hand om sin personal och det gillar jag, säger han

Annons

Besöket i Gävle blev kort. Mattias Jugenlath kom tillsammans med sina två söner och sin fru till Gävle i torsdags och i går åkte de tillbaka till Tyskland. Men även om besöket var kort och hektiskt så räckte det för att han skulle kunna bestämma sig.
- Jag gillar det som jag har sett av Sverige och sjukhuset här i Gävle. Jag blev mycket imponerad av gymet för personalen och hur välorganiserat allt var, säger han.
Enligt Mattias Jugnelath så verkar den svenska sjukvården vara bättre än den tyska på att ta hand om sin personal.

- I Tyskland är det väldigt stressigt att jobba som läkare och med vårt nuvarande system är det bara pengarna som styr. Jag har inte fått den uppfattningen om svensk sjukvård efter mitt besök här i Gävle. Här verkar det snarare vara tvärtom, cheferna verkar vara mycket måna om sina anställda. Och dessutom är lönen bättre, säger han.
I fredags gjorde han sin jobbintervju på sjukhuset och han förvånades över hur avslappnad atmosfären var.
- Det var en intervju men jag uppfattade det mer som ett samtal kollegor emellan. Eller som att jag pratade med mina kompisar, säger han.
Om Mattias blir erbjuden att jobba som läkare på Gävle sjukhus kommer han att nappa direkt.
- Det är bara det där med svenskan men det tror jag inte blir något problem. Vi kommer ju att få gå en kurs på 23 veckor och det tror jag räcker. Svenska är ju ganska likt tyska. Det vore värre om jag skulle lära mig finska, skrattar han.

Hans fru jobbar som sjuksköterska och hon har också blivit erbjuden ett jobb på sjukhuset.
- Så om allt går som det ska flyttar vi hit inom kort. Pojkarna är sex och två år gamla och det är lätt att lära sig ett nytt språk när man är så ung så jag tror att det kommer att ordna sig.
Under sitt besök i Gävle hann Mattias och hans familj med att se konserthuset, julbocken och Läkerol Arena.
Men det som imponerade mest var den svenska naturen.
- Jag älskar er natur och det faktum att det är så lite folk överallt. När vi semestrar i alperna är det alltid packat med folk, skrattar han.
En annan sak har han också lagt märke till under sitt besök.
- Svenskarna verkar vara ett folk som inte är så stressat. I Tyskland kör vi i 200 kilometer i timmen på motorvägen och kastar oss mellan filerna. Ni kör bara i 110 och verkar ta det väldigt lugnt. Det gillar jag, skrattar han.

Daniel Siksjö

Mer läsning

Annons