Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En läktare som blir en främmande fågel

Annons

Det var väl meningen att alla vi som krävde ett snabbt ja till FastPartners Strömvallenplaner skulle bli glada av beskedet att det ändå blir en ny läktare för 80 miljoner.

Ja, en del blev väl det. Själv blev jag bara ledsen.

En läktare är en läktare, ett stadion är ett stadion. Det handlar inte bara om att uppfylla krav från UEFA, det handlar om att Gävle inte behöver en läktare utan en modern fotbollsanläggning.

Det handlar också om att skapa jobb och dynamik och fylla skolor och ha pengar till vård av gamla och sjuka.

Tillväxt, med ett annat ord.

Vi var bra på det en gång i tiden när entreprenörerna, deras idéer och deras pengar var välkomna i det politiska etablissemanget. Det var så mycket Gävle var först med, det var så mycket Gävle var bäst i.

Stan växte, vi var nummer sex i landet i storleksordning. Nu är vi på 18:e plats och måste räkna in Sandviken för att nå de gamla höjderna. Det gör vi i och för sig gärna, men ändå.

FastPartner stod där med checkblock i ena handen och spade i den andra. Varsågod, Gävle, här är ett vinn-vinn-projekt.

Vi skulle ha fått en toppmodern arena som någon annan betalade. Skattepengarna kunde ha gått till något annat av betydelse, till exempel en friidrottshall.

Men vad fick vi? En läktare som vi själva måste stå för. En läktare som kommer att bli en främmande fågel i den antika omgivningen.

Nu kan bakåtsträvarna sikta mot nya mål. Som att stoppa Svanen, det häftiga höghuset som Länsförsäkringar vill bygga uppe vid Gustafsbro.

Mer läsning

Annons