Enligt Hjärt- och Lungfondens statistik handlar det om en minskning av dödsfallen med 26 procent i Gävleborg och 27 procent i riket under perioden 1998-2008, men så nära riksgenomsnittet ligger långtifrån alla län. I många regioner är minskningen betydligt mindre eller rentav obefintlig, och allra sämst har utvecklingen varit i Norrbotten med bara 1 procents minskning.
– Det finns en rätt stor variation över landet där de andra Norrlandsdistrikten ligger sämre till. En orsak kan vara att man i allmänhet har längre till sjukhusen men det finns också skillnader i hur snabbt man tar till sig nya forskningsresultat och förbättrar vård och behandling, säger Hjärt- och Lungfondens generalsekreterare Staffan Josephson till GD.
Men totalt sett i landet handlar det alltså om stora förbättringar av insatserna mot hjärtinfarkt, som fortfarande är den vanligaste dödsorsaken för både män och kvinnor. I Örebro län hade dödligheten minskat med hela 44 procent.
Fortfarande återstår dock mycket att göra och Hjärt- och Lungfonden menar att dödligheten i akut hjärtinfarkt kan halveras inom tio år, vilket skulle motsvara runt 150 liv i Gävleborg. Under april drar organisationen igång en ny insamlingskampanj till nya forskningsprojekt och information.
– Det är fascinerande hur bra man har lyckats, men vi har sagt att det här går att sänka ytterligare inom de närmaste åren, säger Staffan Josephson.