Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

120 dagsböter för snöbollskrig

En 15-årig pojke i västra Gästrikland dömdes i går av Gävle tingsrätt till 120 dagsböter för att slagit en flicka i sin klass över munnen så att hon blödde och tappade två tänder.
Pojken ska även betala ett skadestånd på drygt 8.500 kronor till flickan.

Annons

Bakgrunden är ett snöbollskrig som spårade ur.

Det var i februari i år som pojken, flickan och deras skolklass var ute på promenad. Ett snöbollskrig uppstod bland ett antal elever, som även knuffade varandra i snön.

Flickan deltog inte i snökriget. Ändå knuffade en klasskamrat omkull henne. Därefter tryckte 15-åringen ner hennes ansikte i snön och höll ett hårt tag om hennes nacke. Flickan har berättat att hon inte kunde andas och fick panik.

När hon kom loss blev hon arg och slog 15-åringen med öppen hand i ansiktet. Han svarade då med ett knytnävsslag med full kraft. Flickan föll omkull och började blöda.

Pojken har medgett att han utdelat slaget men förnekat brott eftersom han handlat i självförsvar på ren reflex. Tingsrätten anser dock att det handlat om en kontrollerbar och medveten handling och konstaterar att det var han som först gick över gränsen för vad som är acceptabelt när han höll ner hennes ansikte i snön.

Mer läsning

Annons