Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åring frias för butiksrånen

18-åringen som stått åtalad för butikrånen mot Ica Spegeln och Hildebrands guld har friats för båda rånen.

Annons

Under förmiddagen meddelade tingsrätten sin friande dom. En dom som var väntad  med tanke på att 18-åringen släpptes ur häkte när rättegången avslutades för en vecka sedan.
GD var ensamma om att bevaka den sista förhandlingsdagen – då ett ögonvittne tog tillbaka sitt tidigare utpekande av 18-åringen.
Vittnet hade stött på den flyende gärningsmannen i Östertunneln efter rånet mot Hildebrands guld, tisdagen den 19 februari. Han hade sagt sig ha känt igen honom från ett par krogar i Gävle.
Vid en efterföljande fotokonfrontation pekade han ut 18-åringen, med vad han beskrev som ”50 procents säkerhet”.
Under rättegången hade procentsatsen sjunkit till noll – och istället bytts till övertygelse om att 18-åringen inte var den man som han stött på i tunneln.
Och från att tidigare ha beskrivit gärningsmannens frisyr hävdade han under rättegången att denne hade varit maskerad.

Samtidigt riktade 18-åringens advokat, Anders Ericson, allvarlig kritik mot polisens fotokonfrontation. I en paus jämförde han utpekandet av 18-åringen med Lisbets Palmes utpekande av Christer Pettersson. Inför den konfrontationen ska hon ha fått höra att den misstänkta hade alkoholproblem, och ska ha pekat ut Pettersson med den motiveringen.
I det här fallet menar advokaten att vittnena beskrivit gärningsmannens etniska tillhörighet för polisen innan konfrontationen. Trots detta ska bara en, möjligtvis två, av konfrontationens sju ansikten ha kunnat tas för denna tillhörighet.
Tingsrätten konstaterar att det inte finns någon teknisk bevisning som binder 18-åringen till rånet och friar honom.

Vad gäller rånet mot Ica Spegeln, lördagen den 16 februari, upptäcktes en keps med 18-åringens DNA på brottsplatsen.
Advokaten hävdade att kepsen planterats på brottsplatsen för att sätta dit 18-åringen. Eftersom gärningsmannen hade med sig två kassar: en för kepsen och en för rånbytet, och valde att lämna kassen med kepsen på kassadisken, anser tingsrätten att advokatens teori inte kan uteslutas.

18-åringen fälls för några smärre narkotikabrott och döms till sammanlagt 2 000 kronor i dagsböter.

Mer läsning

Annons