Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alderholmsmagasin får nytt liv

/
  • Madeleine Hansen blandar nytt och gammalt i musikkaféet.
  • Inredningen har de fått eller hittat på loppisar och vindar. Madeleine Hansen är glad för de många stolarna från Edsbyn.
  • Nu ska det serveras kaffe på bottenvåningen i Amicitia, där förr kaffesäckar ska ha lagrats på våningen ovanför.
  • Att det är ett musikkafé syns i inredningen.
  • Sedan årsskiftet har Madeleine Hansen och Alexander Holmqvist jobbat med att få allt i ordning,

I dagarna öppnas ett nytt kafé i de gamla lokalerna. Takbjälkarna från 1870-talet är målade med linoljefärg, kaffebönorna utsopade och nya dörrar i gammal stil på plats. Det gamla hamnmagasinet är på väg att få nytt liv som kafé.

Annons

Efter att ha pratat om att öppna bed and breakfast, butik eller fotostudio blev det till sist ett musikkafé och butik för Madeleine Hansen och Alexander Holmqvist. Sedan årsskiftet har de renoverat den gamla lagerlokalen i Amicitia, längst ut på Norra Skeppsbron.

– Det var gips i taket som vi har tagit bort och så har vi målat bjälkarna med linoljefärg, berättar Alexander Holmqvist.

Takbjälkarna är liksom scengolvets bräder och den nymålade träväggen och dörren till det som då var skeppshandelns kontor desamma som när huset byggdes på 1870-talet. Golvet har de fått lägga nytt, med värme i och tack vare det och nya dörrar innanför de otäta järnlucksdörrarna är stället nu vinterbonat.

Än är inte köket godkänt så till att börja med använder de ett restaurangkök. Köket ligger i det som var skeppshandel från 1870-talet till 2005. Då såldes den och de nya ägarna byggde om den till en modern lägenhet, som när de fick klart för sig att man inte får bo i huset skulle användas som utställningslokal. Tidigare hade länsmuseet kartlagt huset, som i stort sett ser ut som när det byggdes, och den unika butiksmiljön med originalinredning som de ville bevara.

Madeleine Hansen och Alexander Holmqvist hade letat lokal en tid innan de hittade den här, i den del av huset som Alexander Holmqvists pappa köpt.

– Jag tror vi ligger rätt i tiden. Folk flyttar hit och nya hus byggs, säger Madeleine Hansen.

Då stod lokalen tom.

– Jag tror att det har varit spritlager här förut, säger Alexander Holmqvist.

De har under arbetets gång lärt sig mer om huset och haft hjälp av kommunantikvarien under renoveringen. Alexander Holmqvist berättar att på våningen ovanför ska Gevalia ha haft kaffelager och längs trappen finns en bana där man skickade ner säckarna.

– När jag sopade här nere hittade jag kaffebönor på golvet.

De två våningarna ovanför är orenoverade, men iordninggjorda skulle de kunna användas till utställningar och kalas. I bottenvåning är de så gott som klara och hoppas kunna öppna någon av de närmaste dagarna. Kvar att få färdig är uteserveringen på baksidan, med grus och en snickrad bänk.

Mer läsning

Annons