Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre får flytta in i Gävles högsta hus

/
  • Så här tänker sig White arkitekter att gården till äldre-, senior- och trygghetsboendena kan se ut. Med sina 15 våningar blir punkthuset Gävles högsta med sina 45 meter.
  • Kenneth Levin, Lars Tobé och Eva-Lotta Sandberg ser fördelar med att samla olika boendeformer för äldre.
  • Humana och Realoption visar hur högt det nya höghuset med lägenheter för äldre blir. Med 15 våningar och 45 meter blir det Gävles högsta som det ser ut nu.

Äldre är målgruppen för Gävles högsta hus på Muréngatan.
Granne med trygghets- och seniorboendet byggs ett äldreboende.

Annons

Tre ballonger har slitit sig, men den fjärde kränger snällt 45 meter ovanför parkeringsplatsen på Muréngatan, granne med möbelaffären. Så högt ska det nya huset med trygghets- och seniorlägenheter bli berättar Kenneth Levin och Lars Tobé, projektledare på byggherren Realoption.

– Det blir 24 seniorlägenheter på våning åtta till 15 och trygghetsboende med 52 lägenheter upp till våning sju, totalt 76 lägenheter, berättar Kenneth Levin.

De har inte lämnat in formell bygglovsansökan än, men fått klartecken på förhandsbeskedet för vad som ser ut att bli Gävles hittills högsta hus.

I höst ska bostadsrätterna börja säljas. När de sålt fler än hälften sätter de spaden i marken, något de hoppas kunna göra i år. Hösten 2016 kan det då stå klart i hörnet Muréngatan-Nedre arbetshusgatan.

– Vi tycker att det är en bra lösning, säger Elisabeth Olsson, vice ordförande i SPF:s intresseförening för seniorbostäder.

De har arbetat för något liknande i sju år och har nu förtur till lägenheterna berättar hon.

Grannhuset, ett äldreboende med 81 platser, fick bygglov i förra veckan.

Det börjar byggas efter sommaren och under första kvartalet 2016 ska de första kunna flytta in säger Eva-Lotta Sandberg, VD för Humana omsorg, som ska driva boendet.

De diskuterar med kommunen om inriktning och har bland annat pratat med finska föreningen om att ha platser för finskspråkiga.

Helst säkert är att det blir samlingslokaler på översta våningen och spa där funktionsnedsättning inte är något hinder.

Humana och Realoption ser fördelar med att bygga olika former av boende för äldre intill varandra och ska samarbeta.

Bland annat har sjunde våningens terasser förbindelse mellan de båda husen och bostadsrättsinnehavare ska kunna låna äldreboendets samlingssal.

Humana ska ha huvudkontoret för sin hemtjänst här och hoppas också få en hälsocentralsfilial i äldreboendet. Om de lämnar Adjunkten helt är inte bestämt än.

– Det troliga är att vi väljer att ha flera kontor i Gävle, säger Eva-Lotta Sandberg.

Lars Tobé säger att det mest speciella med trygghets- och seniorboendet är receptionen i bottenvåningen, där man ska kunna beställa olika former av service.

Tvåorna, treorna och fyrorna i seniorboendet kommer att kosta mellan 1,2 och 2,4 miljoner kronor och ha en avgift på 3 000-5 000 kronor enligt den preliminära beräkningen.

Priserna för trygghetslägenheter ligger lite lägre, då staten ger pengar till byggkostnaden.

Mer läsning

Annons