Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vill läsa om kungen

/
  • Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken.
  • Medan butikschefen Anki Johansson fortfarande höll på att ställa upp boken på hyllan passade Björn Thysell på att få ett exemplar av boken.

I går, under eftermiddagen, kom den omtalade boken ”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken” ut i handeln. Men redan under förmiddagen hade ett tiotal personer varit inne på Bokia i Gävle och frågat efter den.

Annons

Boken har beskrivits som en skandalbok där kungens privatliv hängs ut och har varit ett hett ämne i media de senaste dagarna. Men till skillnad från många andra böcker som ges ut marknadsfördes inte boken om kungen i någon större utsträckning.
– Förlaget har varit väldigt tyst om den. Vi brukar få förhandsexemplar, men inte av den här boken. Därför är det ju svårt att ha någon uppfattning om den innan man har läst. Men vi vet att vi kommer att sälja mycket av den, säger Jan Pihl, ägare av Bokia i Gävle.

Det som har framkommit om boken är att den tar upp de många kvinnoaffärer som kungen påstås ha haft genom åren. Men det är en granskning som Anki Johansson, som är butikschef på Bokia i Gävle, tycker att han får stå ut med.
– Han måste också tåla att bli granskad, jag tycker inte att det ska vara någon sekretess kring statschefer eller ministrar, säger hon.

När boken kom till butiken ställdes den upp vid ingången och innan Anki Johansson ens hade hunnit lägga upp alla exemplar var en kund framme och tog en.
– Jag visste att den skulle komma i dag och tänkte att jag skulle köpa den. Det är ju hett material nu, men det är nog för att det är skvaller, säger Björn Thysell, som precis ska köpa ett exemplar.

Han säger att han vill läsa den eftersom den är sensationalistisk.
– Jag är nog nyfiken. Alla svenskar ska väl läsa den här nu, säger han.

Vad tycker du om att boken ges ut?
– Vi har ju tryckfrihet, men det ska vara sant också. Men jag tror att de har torrt på fötterna, de som ger ut den.

En annan Gävlebo som kom för boken var Gun Källberg.
– Jag ska köpa den, det är intressant att se vad de skriver. Det är ju väldigt kontroversiellt, men jag tror inte att det är som jag har hört på TV, att det är ett försök att störta monarkin, berättar hon.

Trots uppståndelsen tror hon inte att det kommer bli någon långvarig uppmärksamhet.
– Jag tror att det kommer att bli som med mycket annat, det lägger sig efter någon vecka.

På Akademibokhandeln i Gävle fick man i går inte några exemplar av boken på grund av problem med distributionen.
– Förhoppningsvis får vi den i morgon. Det har varit väldigt många inne och frågat efter den. Jag håller tummarna för att den kommer i morgon, sa Karl Enström, butikschef på Akademibokhandeln i Gävle.

Mer läsning

Annons