Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga får jobba mer

Äldreomsorgen och omsorgen för funktionsnedsatta kan komma att få klara sig med fyra procent mindre pengar nästa år.
Pensionärerna kommer då inte ut lika ofta och personalen får sämre scheman.

Annons

Omvårdnadsnämnden ska i nästa vecka ta ställning till förvaltningens förslag till hur mycket pengar den egna verksamheten ska få nästa år. Enligt förslaget får äldreboenden, gruppboenden och boendestöd fyra procent mindre i budget än de har i år. Hemtjänsten får några kronors ökning på timersättningen men överskrider årets budget så i praktiken innebär det en besparing även för dem.

– Vi minskar budgeten med fyra procent, men man glömmer bort att det är 96 procent kvar, säger Annmarie Sandberg, förvaltningschef.

Budgetbantningen är framräknad efter hur mycket pengar Omvårdnad har i sin preliminära budget för nästa år.

– Vi måste bedriva verksamhet utifrån den ram vi faktiskt har, säger Ann-Britt Nordahl, produktionschef.

Omvårdnad arbetar sedan länge med att få sin budget i balans. Årets underskott ser ut att sluta på minus 53 miljoner kronor.

I förra veckan berättade GD att anställda är oroliga över neddragningarnas konsekvenser. Personal på gruppboenden blir övertaliga och placeras i vikariepoolen, de kommer att få mindre tid för de människor de är satta att hjälpa, utbildningar läggs på is och en av minibussarna som använts för utflykter försvinner.

Konsekvensanalysen äldreboendena gjort pekar på att personalen kommer att få mindre tid att hjälpa pensionärerna ut och att följa med på sådant som läkarbesök och annat pensionärer och personal gjort på egen hand.

– Vi kommer att bli mer beroende av anhörigas stöd i framtiden, säger Ann-Britt Nordahl.

Personalneddragningarna kan också leda till längre väntetider när två behöver komma på larm och att personalen får jobba fler kvällar, helger och delade turer.

– Vi tittar på alla möjliga besparingar, inte bara medarbetare, säger Ann-Britt Nordahl.

Några uppsägningar är inte aktuella nu.

Förvaltningen ser över vad de utlovar i sina kvalitetsdeklarationer.

– Vi kommer alltid att se till att vi håller oss inom lagkraven, men vi behöver se över allt vi som vi nu har som inte är lagkrav, säger Annmarie Sandberg.

I januari ska de kvalitetsdeklarationer som Omvårdnad kan leva upp till presenteras för nämnden.

Mer läsning

Annons