Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använd inte nässpray i onödan

/

GÄVLE Alltfler använder nässpray för att lindra snuva. Nu varnar läkare för ett ökande och skadligt "näsdroppsmissbruk".

Annons
Apotekens försäljning av receptfria sprayer och droppar mot nästäppa - Nezeril, Nasin, Otrivin med fler - har långsamt ökat de senaste tio åren.
I en artikel i Läkartidningen uttrycker Mats Holmström, docent på öronkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, oro för denna utveckling. Han ser en tydlig tendens till att alltfler överanvänder näsdroppar i sådan omfattning att de till slut blir beroende av preparaten.

Tillståndet kallas rhinitis medicamentosa och betyder att patienten fått nästäppa av den medicin som ska förhindra nästäppa. För att komma ur näsdroppsmissbruket kan specialbehandling med bland annat kortison krävas.
- Vi får då och då sådana patienter remitterade hit. Behandlingen ger inte effekt direkt, den kräver därför motivation och tålamod, säger Manochehr Amani, verksamhetschef vid öron-näsa-halskliniken på Gävle sjukhus.

Han instämmer i Mats Holmströms bild av att näsdroppsanvändande alltför ofta urartar i missbruk.
- Det finns all anledning att gå ut och varna för riskerna, säger han.
Manochehr Amani ser ingen anledning till att avråda generellt från användning av avsvällande näsdroppar och nässpray. Medlen har bra effekt mot förkylningsbesvär, menar han.
- De verkar snabbt i början. Men de ska endast användas under en kortare period, max tio dagar, säger Manochehr Amani.
Carina Altsjö, kategorichef för egenvård på Apoteket, säger att det finns skriftlig information på apoteken om riskerna med överanvändning av nässpray och näsdroppar. Personalen ska också muntligt ge information om kunderna frågar.
- Men vi kan ju inte prata med varje kund, säger hon.

Finns det några alternativ till nässpray och näsdroppar?
- Ja, vi har olika naturläkemedel som kan lindra nästäppa, till exempel finns eteriska oljor som man kan andas in. Sedan finns också vanlig koksaltlösning som är bra för att rensa näsan, säger Carina Altsjö.
Även om försäljningen av avsvällande näspreprat ökat är det fortfarande långt ifrån alla som behandlar sig själva när de blir förkylda. Cirka 40 procent av de vuxna avstår, enligt Carina Altsjö.

Björn Hanerus
026-159634
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons