Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äppelträd på Parkvägen väcker nyfikenhet

/
  • Gammalt men inte lika gammalt och värdefullt som äppelträdet i Sofiaparken. Det säger pomologen Sylve Rolandsson om äppelträdet i Sörby..
  • Det  yviga vilt växande äppelträdet vid Parkvägen i Sörby i Gävle har väckt allmänhetens nyfikenhet. Hur gammalt är det egentligen?
  • Sylve Rolandsson, pomolog, gläds åt att gamla äppelträd uppmärksammas.
  • Äpplen från trädet vid Parkvägen. Men vilken sort är det?

Ett stort äppelträd vid Parkvägen i Sörby har väckt allmänhetens nyfikenhet. Kan det vara lika gammalt och värdefullt som det omtalade i Sofiaparken?
– Nej, det är fint men sådana här finns det många av, säger pomologen Sylve Rolandsson.

Annons

Inom kort avgörs ödet för äppelträdet i Sofiaparken. Men det är långtifrån det enda äldre äppelträd som kan hittas på allmänna platser i Gävle. I Sörby vid Parkvägen, nära före detta Hemköp, växer ett sådant träd.

– Förmodligen har det en gång hört till en villatomt. Jag skulle tippa att det kan vara 80-100 år gammalt, säger pomologen (fruktkännaren) Sylve Rolandsson.

Det stora, ganska yviga äppelträdet påminner en del om trädet i Sofiaparken men är betydligt yngre.

– Det finns gott om sådana här fruktträd. De finns insmugna i stadsbilden utan att man tänker på det. Oftast härstammar de från någon gammal villatomt. Men det kan också ha varit så att någon slängt en äppelskrutt i diket och sedan har det blivit kärnsådd av det, säger Sylve Rolandsson.

Han tycker att det är roligt att folk uppmärksammar de här gamla äppelträden. Det är en positiv bieffekt av debatten om äppelträdet i Sofiaparken, menar han. Intresset för fruktträd har ökat.

Äppelträdet vid Parkvägen ger årligen frukt. Men vilken sort är det?

– Frukten av har drag av flera olika sorter. Men de är lite för kartiga ännu för att jag ska kunna säga säkert vad det är, säger Sylve Rolandsson.

Mer läsning

Annons