Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsglädjen är borta

/
  • För en dryg månad sedan tog Sodexho över den kommunala kost- och städverksamheten i Gävle. Nu har personalen fått nog. Färre anställda ska utföra mer jobb. Foto: Tobias Ivarsson

GÄVLE En dryg månad har gått sedan företaget Sodexho tog över den kommunala kost- och städverksamheten.
Nu ger personalen sin nya arbetsgivare bottenbetyg.
- Arbetsbördan har ökat omänskligt mycket. Vi är människor, inte djur, säger städerskan Katarzyna Karlsson.

Annons
Tillräckligt mycket tid har gått för att städpersonalen på Polhem, Borgis och Komvux ska ha hunnit bilda sig en uppfattning om sin nya arbetsgivare.
- Det är för jävligt, de håller på att knäcka oss totalt, säger Marita Karlsson.
- Arbetsglädjen är som bortblåst. Kommer ni ihåg hur vi alltid höll på att sjunga förut? Nu orkar man knappt äta lunch längre, säger Karin Nilsson.
Anledningen till städpersonalens desperation är att Sodexho har minskat antalet städerskor på skolorna.
Tidigare städade sju personer på Polhemsskolan. I dag ska fem personer utföra samma arbete som tidigare.

Situationen på Borgis och Komvux är likadan.
- Inte nog med att vi är färre och ska utföra samma jobb som tidigare. Utöver det har vi fått fyra byggnader till som vi ska hinna med att städa på samma tid, säger Marita Karlsson och ruskar på huvudet.
- Sen säger Sodexho att vi ska hinna med att börja städa i trapphus också. Hur? undrar Karin Nilsson.

Sedan Sodexho tog över har sex anställda valt att säga upp sig i protest. Enligt fackförbundet Kommunal har minst två anställda sjukskrivit sig på grund av den ökade arbetsbördan och stressen.
- En av dem är Kerstin. Hon skulle städa tre byggnader helt på egen hand. Hon blev så spänd att hon inte kunde röra sig till slut. Hon knäcktes totalt, säger Katarzyna Karlsson.
Innan övertagandet sa Sodexhos personalchef Irene Adenborg följande:
"Att erbjuda 325 personer anställning är en omfattande process. Tack vare lång erfarenhet har vi utarbetat ett lyckosamt tillvägagångssätt för struktur och etik i sådana frågor. Det är viktigt att personalen känner sig trygg och välinformerad."

När de 30 städerskor och matbespisningsansvariga som GD träffade i går får höra uttalandet brister alla ut i ett ironiskt skratt.
- Vissa av oss har fått höra på fredagen att vi ska jobba på en annan arbetsplats efter helgen. Det känns inte tryggt och välinformerat! säger Marita Karlsson.
- En annan sak som vi inte fick veta är att alla ska tvingas betala för lunchen även om vi tar med oss matlåda själva. Jag är ofta allergisk mot maten men ändå ska jag betala. Det retar gallfeber på mig. Blir det så tänker jag koppla in en advokat, säger Sigun Nyqvist.

- Det lät bra när de pratade med oss inför övergången men verkligheten är en annan. Om inget sker kommer vi att bränna ut oss hela bunten, säger Katarzyna Karlsson.
I morgon ska personalen prata med facket och se vad de kan göra för att förbättra deras arbetssituation.

Daniel Siksjö
026-15 96 30
daniel.siksjö@gd.se

Mer läsning

Annons