Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets kyrkoval har förenklats

Tre val i stället för fyra. Kyrkovalet i Gävle den 15 september blir enklare än tidigare år.

Annons

Den första januari 2014 går de fyra församlingarna Heliga Trefaldighet, Staffan, Bomhus och Maria ihop i ett pastorat. Därmed blir det inga val på församlingsnivå i årets kyrkoval utan bara till kyrkofullmäktige i pastoratet, till stiftsfullmäktige och till kyrkomötet.

Förberedelserna till kyrkovalet har redan börjat.

– Vi har bestämt vilka vallokaler vi ska ha. Det blir tre i Staffan, två i Bomhus, två i Maria och sex i Heliga Trefaldighet, som är störst. Frånsett från Lillhagsskolan och Andreaskyrkan bli det i våra egna lokaler, säger församlingspedagogen Sven-Erik Nilsson som hjälper valnämnden med alla praktiska frågor inför kyrkovalet.

– I augusti blir det utbildning av valförrättarna. Men många har varit med tidigare så de kan redan det mesta, säger han.

Fem nomineringsgrupper ställer upp i valet till fullmäktige i pastoratet.

Det är socialdemokraterna, borgerlig samling i Gävle pastorat, miljöpartister i Svenska kyrkan, partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, samt Sverigedemokraterna.

För dem som ska rösta i Hamrånge församling eller Hedesunda församling blir valet enkelt. Där finns det bara en lista i respektive fullmäktigeval.

I Valbo och i Hille församling finns det tre nomineringsgrupper att välja på.

Mer läsning

Annons