Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvisning av Irakflyktingar stoppad

I lördags krävde irakier i Gävle ett stopp för avvisningar av kristna asylsökande tillbaka till Irak. I går stoppades utvisningen av ett 30-tal irakier, efter krav från Europadomstolen.

Annons

– Jag hoppas att de får stanna, säger Tara Faraj, en av de som demonstrerade i lördags.

Att söka asyl och ange sin kristna tro som skäl har inte räckt för de irakier som flytt till Sverige. Frågan har fått en ny aktualitet efter massakern i en kristen kyrka för några veckor sedan, när över 50 människor dödades av anhängare till al-Qaida. Organisationen förklarade samtidigt att kristna i Irak var ett byte som skulle förföljas och jagas.

– De kommer att slaktas. Det finns inga ord för vad vi känner.

– Jag är ledsen och besviken att Sverige inte agerar. Man känner sig maktlös, säger Tara Faraj.

Demonstrationen i lördags arrangerades av den katolska församlingen i Gävle, där många av de kristna irakierna i trakten är medlemmar. I samband med demonstrationen ordnades också en namninsamling med krav på Migrationsverket att låta kristna irakier få stanna i Sverige.

I går stoppades avvisningarna av ett 30-tal irakiska medborgare, men inte på grund av att Migrationsverket ändrat sin inställning till förhållandena i Irak. De stoppades eftersom Europadomstolen fått in hundratals ärenden om behandlingen av asylsökande från Irak. Europarådets generalsekreterare, Thorbjørn Jagland, har också kritiserat Sverige för att landet inte stoppat alla utvisningar till Irak.

De fall som nått Europadomstolen ska nu prövas igen, men Migrationsverket aviserar ingen ändrad inställning, varken för irakier i allmänhet eller för de kristna irakierna i synnerhet.

– Det är jobbigt för alla irakier, men allra värst för de kristna. De som skickas tillbaka skickas till döden, säger Tara Faraj.

Mer läsning

Annons