Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäddat för ny strid om privat hemtjänst i Gävle

/

I snart fyra år har Gävles äldre invånare fritt kunnat välja mellan kommunal och privat hemtjänst. Nu är det dags för politikerna att avgöra om försöket ska permanentas eller inte.

Annons

Läs mer: Strid om ökad valfrihet i äldreomsorgen

juni 2011 beslutade Gävle kommun att på försök införa lagen om valfrihetssystem, LOV, inom hemtjänsten. Det innebar i praktiken fri etableringsrätt för privata hemtjänstföretag som lever upp till vissa krav. Kommuninvånarna får själva välja om de ska anlita någon av de tolv privata utförare som godkänts eller kommunens egen hemtjänst.

Men den dåvarande rödgröna majoriteten var långt ifrån enig när försöket klubbades igenom. V var emot liksom flera socialdemokrater. Omröstningen i kommunfullmäktige slutade med att 45 politiker röstade ja och 20 nej.

Läs mer: Konsultrapport banar väg för ny strid om valfri hemtjänst

Nu lider försökstiden mot sitt slut. På tisdag ska kommunstyrelsen ta ställning till om försöket ska permanentas eller inte.

I en utvärdering som gjorts lyfts bland annat fram att LOV-systemet banat väg för flera nya företag och skapat arbetstillfällen för personer som invandrat till Sverige. Samtidigt finns det skillnader i arbetsvillkoren mellan de olika hemtjänstutförarna. De små företagen kan exempelvis inte erbjuda heltid i samma utsträckning som de större företagen och kommunen.

Frågan om försöket ska permanentas eller inte ska slutgiltigt avgöras av kommunfullmäktige.

Läs mer: Officeren som vill styra vården mot höger

Äntligen – nu finns Gefle Dagblad som app! Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Mer läsning

Annons