Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandidos snart i Gästrikland?

GÄVLE Mc-kriminella från Dalarna är på väg att etablera sig i västra Gästrikland. En hangar på Lemstanäs flygplats kan bli ny klubblokal. Att polisen varnar behöver inte hindra en försäljning. - Det är först till kvarn som gäller, säger ägaren.

Annons
Polisen i Gävleborg varnar för att mc-klubben Bandidos, som sammankopplas med grov kriminalitet, försöker etablera sig i västra Gästrikland. Flera tecken väcker oro.
En kriminellt belastad hoforsbo har setts med medlemmar i X-Team, en mc-klubb med bas i Falun. Personerna i klubben är så kallade "hang arounds" till Bandidos och ett steg från att bli fullvärdiga medlemmar.
Hoforsbon eller personer i hans bekantskapskrets har sagt sig vilja hyra en lokal i området. En polisman bedömer att uppgifterna är "hundra-procentiga".
Under den gångna helgen samlades ett tjugotal Bandidosmedlemmar från Dalarna, Stockholm och södra Sverige på puben Underbar i Sandviken. Flera kända Bandidos-medlemmar identifierades av polis. Syftet med samlingen var okänd, men slutsatsen att man diskuterade en verksamhet i Gävleborg ligger nära till hands.

Polisens främsta strategi i inledningsskedet är att informera alla som kan sälja eller hyra ut en lokal om den verksamhet som utgår från klubbarna. Högst på deras önskelista är en hangar på Lemstanäs flygplats mellan Hofors och Sandviken, enligt en poliskälla.
Man hade under gårdagen inte talat med ägaren. Det är heller inte säkert att polisen har framgång med sina varningar.
- De kan komma med rekommendationer, men då får polisen hitta någon annan som köper den. Jag har försökt sälja den under två års tid. Det handlar om mig och min familj, säger ägaren.
Han har kontaktas av flera intressenter, varav några mc-personer. Det är inte fastslaget att de personerna är representanter för X-Team i Dalarna.
- Det var mc-killar från Sandviken och Årsunda. Jag har inte sett att det var något speciellt med dem, säger ägaren.
- Jag struntar i vem som köper. Det är först till kvarn som gäller, slår ägaren fast.
Priset för hangaren är 1,3 miljoner.
Lemstanäs flygplats ligger inom Sandvikens kommun. Kommunalrådet Stefan Hedin, s, visste inte vad som var på gång.
- Det var tråkig information. Kan de köpa en lokal är det kört. En fastighetsägare är det svårt att komma åt även om enskilda gör sig skyldiga till brott. Det är därför de köper i stället för att hyra, säger Stefan Hedin.
- Vi har som princip att undvika etableringar som är kopplade till organiserad brottslighet. Jag kommer att ta tag i det här på på måndag, säger kommunalrådet.

Polisen har hög beredskap för att hantera kriminella mc-klubbar som Hells Angels, Bandidos och deras "hang around"-klubbar. Vari består faran?
- Det är grov och organiserad kriminalitet man ägnar sig åt. Allt som man kan tjäna pengar på, säger Pär Melander, operativ chef inom polisen i Gävleborg.
Det kan röra sig om narkotika, handel med stulna bilar eller vilka varor som helst. Men klubbarnas kriminalitet kännetecknas av andra saker. Dels så kallad beskyddarverksamhet - främst restaurangägare får betala en "avgift" för beskydd. Annars bränns restaurangen eller puben ned. Ett scenario man är orolig för inom polisen.
Både polismän, åklagare och enskilda medborgare som vittnar mot medlemmar i klubben hotas till livet. Även familjerna hotas. Viljan att agera mot vittnen och polis, något som hänt flera gånger i Skåne där mc-kriminaliteten först slog rot, är utmärkande.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons