Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn i kläm i väntan på familjehem

/
  • Jim Salamon på socialtjänstens sociala enhet tror att en av förklaringarna till att det blivit svårare att hitta nya familjehem är att tillvaron har blivit mer stressig för många familjer. Foto: Nick Blackmon

GÄVLE På grund av social­tjänstens oförmåga att hitta nya familjehem tvingas många barn att bo i tillfälliga jourhem.
Enligt lagen ska boenden där barn placeras i mer än tre månader vara permanenta.
Trots detta finns det i dag barn i Gävle som tillbringat mer än ett år i ett tillfälligt boende.

Annons
I går berättade GD om familjen Adolfsson som svarade på kommunens reklamkampanj där man sökte "extraföräldrar" som skulle fungera som kontaktfamiljer för barn med olika behov. De fick beskedet att socialtjänsten just nu inte har resurser att utse nya kontaktfamiljer. Orsaken var att alla resurser satsas på att hitta nya permanenta familjehem. Men detta är ett arbete som går mycket trögt.
- Vi har just nu drygt 30 barn som väntar på placering i familjehem, berättar Kristina Nohrén, chef för familjehemsgruppen på socialtjänsten i Gävle.

Dessa barn bor nu istället i jourhem. En tillfällig lösning i väntan på att det ska dyka upp en lämplig familj.
- Enligt lagen ska ett boende som varar i mer än tre månader betraktas som permanent, säger Kristina Nohrén.
Men så fungerar det inte i Gävle. Alla de barn som nu finns i jourhem i väntan på ett permanent boende har varit där i mer än tre månader. Den som har väntat längst har varit på sitt jourhem i över ett och ett halvt år.

- Det är tid som går förlorad. Den energi som det barnet skulle behöva ägna åt att läka sina sår och bearbeta saker går istället åt till oro över vad som ska hända. Den situation vi har i dag är beklagansvärd, säger Kristina Nohrén.
Hon menar att anledningen till att det ser ut som det gör är en kombination av resursbrist och att det är väldigt svårt att rekrytera nya familjehem.
I gårdagens GD uttryckte Kristina Nohrén oro över att man inte har resurser till att utbilda nya kontaktfamiljer. Hon säger att de som blir kontaktfamiljer efter en tid ibland kan tänka sig att bli permanenta familjehem. Att utbilda nya kontaktfamiljer skulle kanske kunna vara ett sätt att förebygga bristen på familjehem på längre sikt.

Men Kristina Nohréns chef Jim Salamon på socialtjänstens sociala enhet tycker att den
prioritering som gjorts ska ligga fast.
- Just nu ska vi koncentrera oss på att hitta de familjehem som behövs, säger han.
Han tror att en av förklaringarna till att det blivit svårare att hitta nya familjehem är att tillvaron har blivit mer stressig för många familjer.
- Det är inte bara Gävle som har det här problemet, det är likadant överallt i landet. Det kan bero på att många familjer upplever att det skulle vara för ansträngande att ta hand om ytterligare ett barn.

Samuel Åsgård
026-15 69 37
samuel.asgard@gd.se

Mer läsning

Annons