Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen trivs i sagans värld

/
  • Eric Norberg, Zaga Schönning och Pegah Amadi myser i Andersbergsbibblans sagorum. Foto: Lasse Halvarsson

GÄVLE
- Jag har gjort en saga om Nalle Puh, men egentligen gillar jag Pippi allra bäst, säger Fanny Persson, sex år.
Hon och dagiskompisarna på Andersbergsgårdens förskola kan knappt sitta still när de berättar om allt roligt de har fått göra under vårens sagoprojekt - ett projekt som nu har resulterat i barnens alldeles egna sagobok.

Annons

Det var fin vernissage när utställningen "Vår sagobok" på Andersbergs bibliotek öppnades i går. Och det var många stolta miner hos Andersbergsgårdens sexåringar, även om en och annan fick fullt av myror i benen av det stora, tysta biblioteket.

Barnens föräldrar var inbjudna för att beskåda resultatet av det arbete kring sagor som förskolan tillsammans med biblioteket har hållit i hela våren. Barnen har fått berätta sina egna sagor för resten av gruppen och det är dessa som nu har satts samman till en egen liten bok.
Här finns berättelser om "räserbåtar" och bläckfiskar, delfiner och kängurur.
Barnen har också fått lyssna på sagor utan bilder som de sedan har ritat egna teckningar till - allt för att barnen ska få använda sin egen fantasi utan färdiga ramar.

- När vi hade högläsning av folksagan "Snövit och Rosenröd" var det ett av barnen som tyckte att björnen som bor i skogen i sagan behövde ett tält och ritade en jättefin teckning. Det hade ju aldrig kommit fram om barnen bara hade fått titta på bokens egna bilder, berättar förskoleläraren Eva Lundby.

Projektet är en del av "LekaSpråkaLära" som har initierats av Myndigheten för skolutveckling. Gävle är tillsammans med Uppsala, Örebro och Mälardalen de fyra regioner som ska arbeta med projektet i två år framöver.
- Tanken är att barnen ska lära sig att använda ord på ett bättre sätt och att de ska ha nära till sitt eget berättande. Och det verkar ha lyckats. Nu berättar ungarna sagor för varandra efter varenda måltid på dagis, säger Eva Lundby.
Inne i det mysiga sagorummet på Andersbergsbibblan ligger några av barnen i en hög och tittar i böcker.
- Jag tycker att det är skönt att lyssna på sagor. Jag brukar bara blunda och ligga och vila när fröken läser för oss, berättar Eric Norberg, sex år.
- Men snart börjar jag skolan och då ska jag lära mig läsa själv, säger han och börjar hoppa upp och ner igen.

Frida Pettersson

Mer läsning

Annons