Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteken får ansvar för samhällsinformation

GÄVLE Kommunens bibliotek kan få mer att göra till hösten. Enligt ett förslag får de även stå till tjänst som lokala medborgarkontor framöver.
Därmed blir det ökad tillgång till samhällsinformation utan någon extra kostnad.

Annons
I januari behandlade kommunstyrelsen ett förslag om att lägga ner medborgarkontoret i Hamrånge och därmed spara in 400 000 kronor. Oppositionspartierna fick dock igenom att man istället ska ha kontoret öppet en dag i veckan och dessutom öppna ett nytt i Hedesunda med samma villkor.
Detta skulle sedan utvärderas i maj månad.
Nu har kommunens informationschef Anna Östman tagit fram ett förslag om att man istället ska förlägga samhällsinformationen till medborgarna vid de olika biblioteksfilialerna i hela kommunen.

Bibliotekspersonalen ska få gå igenom en utbildning så att de kan ta sig an den nya uppgiften. Men Anna Östman betonar att medborgarkontoret i förvaltningshuset i centrala Gävle ska finnas kvar och vara en stödresurs till biblioteken. Den personalen ska ta hand om alla frågor som kommer in via e-post och telefon samt tillhandahålla skriftlig information.
Enligt förslaget, som ska behandlas av kommunstyrelsen den 27 maj, kräver biblioteken ingen ersättning för den nya uppgiften utan ser det som en utveckling av personalen och verksamheten.
Oppositionsråden Bodil Ceballos, mp, och Roland Ericsson, c, tycker att förslaget är bra.
Framför allt eftersom det gör samhällsinformationen mer tillgänglig när den finns på biblioteken, som dessutom har generösa öppettider.
- Men vi tycker det har skötts på fel sätt när det gäller Hamrånge. De hade en annons om det här i april i den lokala tidningen trots att det inte var klart. Det är inte alla som tycker det är bra att informationen hamnar i biblioteket där istället för i det befintliga medborgarkontoret. Men det är bättre än inget alls, säger Roland Ericsson.

Mattias Jonsson Kjellin

Mer läsning

Annons