Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biljardproffs på golfbanan

/
  • Nu när Ewa Mataya-Laurance är hemma i Sverige på besök för att träffa familjen och vännerna passar hon också på att spela golf, en av hennes två passioner. foto: Lasse Halvarsson

GÄVLE Hon har lyckats i en värld dominerad av män. Nu ska biljardproffset Ewa Mataya-Laurance skriva en inspirationsbok för att stötta andra tjejer att våga följa sina drömmar.

Annons
Hon flyttade till USA bara 17 år gammal för att bli proffs. Till skillnad från nu betraktades inte biljard som en riktig sport på den tiden. Dessutom var biljardvärlden mest befolkad av män.

- Men egentligen spelar det ingen roll vad man gör yrkesmässigt. Det är fortfarande männen som styr, säger hon.
Efter att ha skrivit tre instruktionsböcker i biljard vill hon dela med sig av sina tankar om vad som leder till framgång. Än så länge är boken på planeringsstadiet och tillsammans med en spökskrivare ska hon nysta upp och konkretisera sina idéer. I dag säger hon att det viktigaste är att man gör det man tror på och satsar allt. Själv har hon vunnit allt från VM till World Open och US Open.

Trots att Ewa Mataya-Laurance fick barn ganska tidigt fortsatte hon att satsa stenhårt på karriären. Ofta tränade och tävlade hon när dottern sov eller var i skolan och ibland följde helt enkelt Nikki med mamma.
- Det gäller att vara organiserad. Dessutom hade jag hjälp av en toppenfamilj. Men självklart är det svårt att vara förälder och vara borta hemifrån mycket. Man känner sig skyldig nästan hela tiden. Samtidigt hade jag tur som kunde jobba och tjäna pengar på min passion, säger hon.
Ewa Mataya-Laurance beskriver sig själv som en positiv person med en enorm tävlingsinstinkt.
- Dessutom är jag envis. Och det är inte alltid positivt, säger hon och skrattar så det gnistrar i de smaragdgröna ögonen.

Just nu är hon i Sverige för att hälsa på familj och vänner. Och hon spenderar gärna en del av tiden på golfbanan.
- Golf och biljard har mycket gemensamt. Det handlar om samma koordination mellan hand och öga eftersom det bara är millimetrar som avgör. Känslan är densamma, säger Ewa Mataya-Laurance.

Elizabeth Forsmark
026-15 96 34
elizabeth.forsmark@gd.se

Mer läsning

Annons