Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn i Sätra

En cyklist hamnade framför en björnhona med två ungar. Och bara en vecka tidigare rörde sig en stor björn utanför Sätrahöjden i Gävle.

Annons

För närvarande görs observationer av björn titt som tätt. En cyklist trampade på en skogsväg nära Ockelbovägen, väg 303, halvvägs mellan centrala Ockelbo och Hamrånge.

Plötsligt korsades vägen av en björnhona med två ungar. Enligt rapporten hade cyklisten björnarna bara 25 meter framför sig.

Tidigare hade en björnobservation gjorts vid telemasten norr om Sätra, 150 meter från tunneln under E4. I rapporten beskrivs björnen som stor och med mörk täckning på ryggen och grå läng sidorna.

Enligt Sofia Ageheim, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, är det inte ovanligt att björnar rör sig så nära bebyggelse den här tiden på året.

– Det beror på att det finns ont om mat i skogen. Då äter björnarna i stället gräs och går i soptunnor.

Enligt hennes finns även en annan orsak till att björnarna närmar sig bebyggelse.

– Det kan vara för att skydda ungarna mot hanar som vill ha ihjäl dem för att kunna para sig med honan.

Hon har några råd till dem som stöter på björn i skogen eller på åkern.

– Är man i skogen och man vet att där finns björn ska man försöka göra sig hörd. Björnen är skygg och håller sig undan människor. Om man möter en björn med ungar på en åker ska man framför allt se till att inte hamna mellan honan och ungarna och lugnt dra sig tillbaka utan att börja springa.

Mer läsning

Annons