Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blanks mål ska få Gävleborna att må bättre

GÄVLE Ökad delaktighet, en trygg uppväxt och säkra miljöer ska få Gävleborna att må bättre. Det föreslår folkhälsosamrådet.

Annons
- Vi vill jobba övergripande så att alla verksamheter i kommun och landsting får motivation att jobba hälsofrämjande, säger Carina Blank, s, ordförande i den kommun- och landstingsgemensamma grupp som tagit fram förslaget till folkhälsoprogram.
De har efter att ha kartlagt hälsoläget i kommunen valt ut tre av riksdagens elva folkhälsomål och föreslår att de ska arbeta med dem inom skolan, boendet och fritiden, områden där de når alla.
- När människan känner att hon har makt och möjlighet att påverka sin vardag, oavsett om det gäller arbetslivet eller vardagslivet, så blir människor friska, säger Carina Blank.
Exempel på lokala mål som ska vara uppfyllda 2008 är att barn med och utan behov av särskilt stöd ska ha jämlika förutsättningar, att livsvillkoren ska ha förbättrats i de områden som är mest utsatta för ohälsa, att hemmen, trafiken och offentliga miljöer ska vara skadesäkra och att social isolering ska ha minskat genom att attraktiva mötesplatser kommit till.

Åtgärderna för att nå målen ska tas med i verksamhetsplanerna.
Landstinget har extra pengar för sin del i arbetet, men kommunens förvaltningar ska klara det inom befintlig budget eller begära extra pengar i kommande budgetdiskussioner. Carina Blank tror att en viktig uppgift för folkhälsosamrådet blir att motivera till att väva in målen i verksamheten.
Hon säger att nämnderna alltid vill ha mer pengar när de ska ta sig an en ny fråga.
- Men vi uppfattar det som fullt möjligt att genomföra som det är.

Folkhälsosamrådet ska framöver göra målen mätbara så att arbetet kan följas upp om några år. Kommunen deltar också i folkhälsoinstitutets pågående hälsoundersökning och ska fortsätta att vara med.
Kommunfullmäktige ska fatta beslut om programmet i juni och landstingsstyrelsen i augusti.

Anna Bagge

Mer läsning

Annons