Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bleka minnesbilder

Väktaren som var först på plats hörde en smäll och röster från Ruddammsgatan.
Brandmannen såg ett brinnande vitt klot från dansdelen. Det sa de i förhör efter CH-branden. I går mindes de inte.
Tidsavståndet på fem år börjar ta ut sin rätt i CH-målet.

Annons

CH-rättegångens elfte dag var förhållandevis stillsam utan utspel från åklagarsidan eller starka reaktioner från försvararna eller deras klienter.

I går hördes först vittnen om materiella skador och försäkringsbelopp. Därefter vittnade den väktare som var först på plats efter inbrottslarmet som följdes av brandlarmet. Han stannade först vid entrén på Norra Centralgatan.

– Jag såg hur det började ryka från taket. Sen skulle jag åka runt till Ruddammsgatan för jag hörde hur det small till på andra sidan.

Åklagare Mikael Hammarstrand frågade om han såg eller hörde någon person eller något fordon och fick nej till svar.

– I förhör har du sagt att du hör röster från några personer som du uppfattade befann sig på Ruddammsgatan. Du uppgav att du hörde på röstläget från dem att det var bråttom och du ville försöka hinna se vilka som pratade. Är du förvånad över att det står så?

– Nej, inte förvånad. Jag kommer bara inte ihåg. Jag minns bara att jag hörde som en dörr som small.

Tre av de första brandmännen på plats hördes också i går. Minnesbilderna är starka, men efter fem år börjar detaljerna blekna. Åklagare gjorde sitt bästa för att frammana de kanske avgörande detaljerna ur minnet. Stundtals blev det komiskt.

– Vad menar du med dörr?

– Ja... nånting man kan öppna så man kommer igenom väggen, svarade brandmannen.

Samme brandman mindes i går inte helt vad han sagt i förhör för fem år sedan. Då sa han att han sett ett vitt brinnande klot i dansdelen på CH. Det hade han inget minne av i går.

Inte heller den brandman som var rökdykare och hittade den hammare som låg på trappen i CH:s VIP-ingång mindes exakt hur hammaren låg, hur den såg ut och hur det såg ut i entrén just då.

Rättegången fortsätter på tisdag nästa vecka.

Mer läsning

Annons