Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bockbränningen: 25-åring misstänks för grov skadegörelse

/
  • Mannen som greps vid bocken var berusad och bar rånarluva. Han hade även sot i ansiktet, svett hår och luktade bensin, uppger polisen.
  • På morgonen återstod bara ett skelett.

25-åringen som greps efter att han setts tutta på Gävlebocken inatt ska enligt uppgifter ha erkänt bockbränningen. Polisen uppgav inledningsvis att han var misstänkt för mordbrand, men uppger nu att han misstänks för grov skadegörelse.

Annons

Läs mer: Gävlebocken brann inatt

Se den dramatiska filmen när bockbrännaren fattar eld

Under natten förvandlades Gävlebocken på bara några sekunder till ett brinnande eldklot. Polisen kunde kort därefter gripa en man i 25- årsåldern med rånarluva, vars hår var svett av elden och vars kläder luktade bensin. Han sågs springa från platsen när bocken slukades av lågorna. Kort därefter fattade han själv eld. Han blev dock inte så pass allvarligt skadad att han behövde söka vård. Han sitter nu anhållen misstänkt för mordbrand. När han greps hade han även tändare och tidningspapper på sig, enligt polisen.

Läs mer: Bockens talesperson rasar: "Jag är urless på det här"

– Vi har hållit förhör, men den misstänkte vägrar än så länge att uttala sig utan att ha en försvarare närvarande, vilket vi såklart respekterar, säger Johan Fredriksson, vakthavande befäl på Gävleborgspolisen.

25-åringen har begärt en offentlig försvarare, men har än så länge inte tilldelats någon sådan. När fortsatta förhör kan hållas är därför oklart.

Enligt en väktare vid bocken var det två personer som sprang från platsen när bocken fattade eld.

– Det är möjligt att det var fler än en gärningsperson, men vi vet inte just nu, säger Johan Fredriksson.

Läs mer: En bock är en bock är en bränd bock

Uppdaterad 16:10

Enligt uppgifter har den misstänkte mannen erkänt att han tände eld på bocken natten till i dag, skriver Arbetarbladet. Fredrik Berg meddelar att mannen är försatt på fri fot.

Mer läsning

Annons